
Miercuri, valoarea tranzacțiilor de la BVB a fost peste medie, fiind înregistrate tranzacții de peste 1 miliard de lei, față de media zilnică din 2018 de 52 milioane de lei.
”În situația în care, în urma analizelor efectuate, sunt constatate nerespectări ale prevederilor legale incidente, Autoritatea adoptă măsuri care pot fi făcute publice, în funcție de caracterul acestora. Ori de câte ori rezultatul analizelor efectuate s-a concretizat în măsuri de autoritate, care potrivit caracterului acestora se înscriau în categoria informațiilor publice, acestea au fost aduse la cunoștința publicului”, potrivit unui comunicat al ASF.
Indicele BET al celor mai lichide societăți de la Bursa de Valori București a încheiat ziua de miercuri cu o scădere de 11,21%, la 7.475,22 puncte, pierzând în numai câteva ore tot ce a acumulat pe parcursul anului. Băncile și companiile din energie au fost cele mai afectate. Acțiunile Băncii Transilvania au scăzut cu 19,91%, ale BRD cu 16,62%, ale OMV Petrom cu 12,97% iar ale Electrica cu 10,09%. Pierderi semnificative au înregistrat și Romgaz și Transgaz, de aproximativ 9%, iar Digi Communications, MedLife și Conpet au avut pierderi de peste 7%.
Prăbușirea BVB a avut loc în contextul în care ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, a anunțat introducerea unei „taxe pe lăcomie” aplicabilă băncilor în funcție de evoluția ROBOR, precum și un pachet de măsuri pentru companiile din energie, printre care se numără o contribuție de 3% din cifra de afaceri, plafonarea prețului gazelor naturale sau controlul prețurilor pe piața de electricitate. În plus, potrivit măsurilor anunțate, participanţii la fondurile de pensii administrate privat din Pilonul II se vor putea retrage înainte de termen pe bază de cerere, începând de anul viitor, după minimum 5 ani de participare, iar comisionul de retragere înainte de termen este de 2% din valoarea activelor cuvenite.
Citește și Bursa de Valori București încheie una dintre cele mai dificile zile de la înființare