FacebookTwitterLinkedIn

În avanpremiera expoziției pe care o va avea la London Design Museum începând din 7 aprilie, artistul chinez Ai Weiwei a dezvăluit lucrarea Water Lilies #1, o reproducere în piese Lego și un omagiu adus tabloului cu același titlu avându-l ca autor pe pictorul impresionist Claude Monet.

Lăsând la o parte faptul că este realizată din 650.000 de piese Lego care îi dau un foarte interesant aspect contemporan, Water Lilies #1 este cea mai mare lucrare în Lego a lui Weiwei până la această dată, măsurând nu mai puțin de 15 metri în lungime.

Dacă tabloul lui Monet este o odă adusă frumuseții naturii, abordarea lui Weiwei elimină factorul uman din actul creației artistice: nu mai vedem urmele pensulei lui Monet pe pânză, ci o imagine depersonalizată și pixelată. Este modul artistului de a comenta despre consumul contemporan de imagine digitală și tot ce se pierde prin acest proces.

„Trăim într-o lume complexă care se îndreaptă spre un viitor imprevizibil. Este crucial pentru fiecare individ să identifice propriul limbaj pentru a se exprima. Aceste expresii personalizate se nasc din identificarea cu propriul trecut și cu amintirile și se materializează într-un nou limbaj și o nouă narațiune”, explică Ai Weiwei. „Fără contribuția personală, narațiunea artistică își pierde calitatea. În Water Lilies #1 am integrat pictura impresionistă a lui Monet, experiențele mele personale și pe cele ale tatălui meu într-un limbaj digital și… pixelat”.

Ai Weiwei a abordat pentru prima dată piesele Lego ca mijloc de expresie artistică în 2014, când le-a folosit pentru a crea portretele unor deținuți politici. Demersul a provocat atunci nemulțumirea danezilor de la Lego, care au refuzat pentru o perioadă să-i vândă artistului produsele lor.

Ai Weiwei a replicat solicitând donații în piese Lego din întreaga lume. Între timp conflictul s-a aplanat, iar Lego a devenit un mijloc uzual de exprimare pentru Ai Weiwei.

Intitulată „Ai Weiwei: Making Sense”, expoziția de la London Museum Design este prima focusată pe design și arhitectură a artistului chinez, și totodată cel mai important show personal al său din ultimii opt ani.

Foto Profimediaimages.ro