FacebookTwitterLinkedIn

Aceleași ingrediente folosite în preparatele culinare sunt deseori regăsite printre notele care fac parfumurile atât de irezistibile, iar chef Joel Castanyé a demonstrat încă o dată această teorie, abordând bucătăria din perspectiva parfumeriei în cadrul târgului anual in-cosmetics Global Barcelona 2023.

in-cosmetics Global este locul în care, anual, toate domeniile industriei cosmetice se conectează pentru a împărtăși informații și tendințe, și unde se nasc de multe ori colaborări uimitoare.
Anul acesta, casa spaniolă de parfumuri B2B Eurofragance s-a asociat cu bucătarul cu o stea Michelin Joel Castanyé, pentru a prezenta un meniu complet – compus din patru aperitive, patru feluri principale și trei deserturi – care a însoțit o selecție exclusivă de arome.

În fiecare dintre preparate, fondatorul restaurantului La Boscana a folosit aceleași ingrediente regăsite în produsele de îngrijire personală expuse la eveniment, dovedind că gastronomia și parfumeria merg mână în mână.

La aperitiv, s-au servit sfere de alginat cu un amestec de lici și zmeură, acoperite cu jeleu de trandafiri, o creație inspirată de aroma Flower Jam. Parfumul de migdale și caviar l-a inspirat pe Castanyé să creeze un aperitiv cu cremă de migdale și caviar de sturion, alături de un macerat de suc dulce de mandarine, la care s-au adăugat castraveți, ceapă, ardei iute și lime, ce reinterpretează aroma „Aguachile Mandarin”.

O altă provocare olfactivă intitulată „Shimmering Paradise” a dat naștere unui aperitiv cu yuzu și pere. „A fost o provocare să combinăm două ingrediente, cum ar fi migdalele și caviarul, care în mod natural nu interacționează pozitiv, dar am reușit să creăm o legătură între aceste două acorduri”, explică parfumierul senior Isabel Gil de la Eurofragance.

La felul principal, au fost prezentate preparate precum Curry de portocale cu lapte de cocos, ghimbir și lemongrass; mazăre cu pesto verde de avocado, coriandru și busuioc, precum și un preparat inedit cu smochine caramelizate și servite cu un sos cremos de susan, despre care parfumierul senior Angéline Leporini spune: „Când Joel a descris prima dată preparatul său cu smochine, am fost imediat atrasă de felul în care a fost prezentat. A scos la iveală arome de tutun, note prăjite… iar acest fel de mâncare, servit cu cremă de susan, m-a inspirat instantaneu.”

Deserturile pregătite pentru eveniment au fost, de asemenea, inspirate de formulele Eurofragrance: prima creație a inclus nucă de cocos verde, ghimbir și lime – regăsite într-o înghețată cu jeleu de ghimbir, un al doilea desert a fost creat în jurul unei portocale, însoțită de un pesto de citronella, și ierburi aromate. Un alt desert, inspirat de arome de frișcă cu note de cafea, cacao și un strop de rom, s-a materializat sub forma unor trabucuri din turtă dulce cu smântână afumată și o reducție fină de cafea.

Deși colaborarea Eurofragrance cu talentatul chef s-a rezumat la evenimentul in-cosmetics Global, desfășurat luna trecută la Barcelona, rezultatul acesteia va fi în continuare disponibil, cel puțin în restaurantul lui Joel Castanyé, preparatele prezentate la eveniment putând fi degustate în format „tapas” la restaurantul cu stele Michelin La Boscana, situat în Bellvis (Lleida), Spania.