Cautare
, Contributor

Lifestyle |
|

Arhituristul ajunge și în București

Săptămâna trecută, găsesc rătăcit un e-mail în inbox de la un arhitect care ne roagă frumos să-i aranjăm o vizită la o casă proiectată de noi, într-o zi anume pentru el și pentru grupul de cinci turiști francezi.
elizapozaveche

Mi-a venit să râd, sincer, pentru că era cea mai puţin probabilă solicitare din tot ce ni se poate solicita pe mail (și sunt multe – zilnic, dacă mi-aș fi deschis birou de imobiliare, închirieri spaţii pentru filmări reclame sau intermediere de materiale, aș fi avut un succes nebun).

Nu mă așteptam ca agenţii de turism arhitectural să își seteze destinaţia în București (dovadă și faptul că România încă nu apare pe aceste hărţi). Apoi m-am gândit – de ce nu? În fond, tot un fel de turism este și acesta, nu contează scopul vizitei, vrei să vizitezi o ţară și vrei să o vizitezi pe limbajul tău, fie el de clubbing, fie arhitectural.

Turismul de arhitectură, ca orice altfel de tursim, de fapt, a prins forţă, mi se pare că a devenit larg răspândit, deși pentru cei interesaţi… Înainte cred că era rezervat exclusiv pasionaţilor și arhitecţilor, astăzi, cu toţii vizităm clădiri de Calatrava,  Zaha sau BIG.

Acest gen de turism îl practicam încă din anii studenţiei, în așa numitele excursii de studii, apoi, cu ocazia fiecărei călătorii, evident că îmi făceam o listă de obiective, consultam ghiduri arhitecturale de oraș etc.

Acum, la o simplă căutare pe net, găsești ghiduri bine puse la punct, cu toate informaţiile aferente, dar mai mult de atât, agenţii care fac doar asta – tururi specializate pe arhitectură și pe o anumită temă, într-o anumită zonă geografică sau oraș. De exemplu, e-architect are astfel de tururi în foarte multe orașe, majoritatea în Europa și Coasta de Vest a Americii.

Guiding Architects mi se pare un site extrem de bine organizat, care acoperă, de asemenea, foarte multe zone cu nenumărate opţiuni de organizare. Tururi arhitecturale organizate pentru București există de câţiva ani și sunt chiar foarte interesante, majoritatea bazându-se pe arhitectura de patrimoniu sau zone istorice. Acum că se instalează primăvara, recomand cu căldură astfel de escapade în oraș. Însă tururi strict de arhitectură contemporană, cu un discurs arhitectural, nu am găsit aici.

Revenind la e-mailul arhitectului Jordi (care împreună cu câţiva colegi arhitecţi operează o firmă ce organizează tururi arhitecturale – Architectours), mă informa că va vizita casa la exterior cu grupul lui și că se va bucura dacă o pot vizita și la interior.

CITEȘTE ȘI Fără poveste

Le-am scris beneficiarilor cu gândul măcar de a-i informa, nicidecum să facilitez accesul grupului, mai ales având în vedere că ambele familii au copii, deci program complicat, etc. și având în vedere faptul că Jordi la sfârșitul mailului lui menţiona că în vară va veni cu un grup din Lyon de 40 persoane.

Surpriza plăcută însă a venit de la proprietari, nu numai că au fost încântaţi și bucuroși să îi primească pe turiștii francezi, dar mi-au povestit că au mai avut și altă vizită turistică în trecut. Deci oamenii erau pregătiţi, am râs și pe seama unui posibil caiet de impresii sau intrării pe bază de buletin sau bilet, în fine, ulterior am înţeles că vizita a fost foarte agreabilă și pozitivă pentru ambele părţi.

În fine, nu știu ce alte obiective arhitecturale viza turul lui Jordi, dar analizând arhitectura ultimului deceniu, realizez că sunt multe clădiri ce merită osteneala să vii chiar și din Franţa ca să le vezi. Nu pentru că ei duc lipsă de clădiri interesante și de valoare, cu siguranţă nu acesta a fost motorul deplasării lor, ci mai degrabă înţelegerea unei ţări cu o istorie complexă și controverse recente prin prisma culturii construite.

Căci știm cu toţii că arhitectura e o măsură foarte exactă a culturii și a dezvoltării unei societăţi și atunci turismul acesta cultural poate fi strict legat de cunoașterea unui loc. Acum, turismul de weekend, de distracţie, e la maximum în București, așa cum un turism culinar sau vinoturismul e caracteristic în Franţa și Italia; cu toate acestea, cred că și arhiturismul are argumentele sale în România.

Altfel spus, turismul de arhitectură apare și la noi și mă gândesc că se pot face circuite chiar bune, începând cu arhitectura neo-românească, interbelică și, evident, cea contemporană, care devine din ce în ce mai bună. Fapt pe care l-am observat la toate expoziţiile anuale recente de arhitectură locală, nivelul calităţii crește în fiecare an și cred că, în general, crește odată cu dezvoltarea societăţii, dar și cumularea  experienţei (post ’89) a arhitecţilor.

Abia aștept să văd grupuri de turiști vizitând nu numai palatul CEC, Ateneul Român sau Hanul lui Manuc, ci și un Ion Mincu, Horia Creangă, case private recente, imobile de apartamente, clădiri de birouri care stau bine la locul lor, dar ar sta la fel de bine și în orice altă capitală din Europa.

Cred că arhitectura contemporană are foarte mult potenţial, deja confirmat prin faptul că este publicată la nivel internaţional, și căutată la nivel turistic, însă investiţiile mari publice încă nu caută să exploateze acest potenţial.

Deocamdată se mulţumesc să consume proceduri de achiziţie declarativ ieftine. Proiectele mari de investiţie publică nu caută calitatea spaţiului și calitatea gestului arhitectural, toate acestea sunt doar la nivelul interesului declarativ – public. Însă acest aspect devine un dezavantaj major, chiar o insultă la adresa publicului.

Părem a fi o societate care, deși ar avea șansa, nu are ocazia de a se bucura de avantajele unor clădiri, programe și spaţii de cea mai bună calitate, clădite pentru satisfacţia noastră, a locuitorilor acestor orașe; până când acest aspect nu se va schimba la presiunea aceluiași public, nu ne rămâne decât să ne simţim bine și să vizităm apartamente, case, baruri și restaurante.

 

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii