FacebookTwitterLinkedIn

Cele mai mari două economii din America de Sud vor anunța săptămâna aceasta planul de a dezvolta o monedă comună cu scopul de a crea al doilea cel mai mare bloc monetar din lume.

Oficialii din Brazilia și Argentina vor discuta despre acest plan în cadrul unui summit ce va avea loc săptămâna aceasta la Buenos Aires, la care vor invita şi alte naţiuni din America Latină ca să se alăture, anunță Financial Times.

Iniţial, se va pune accentul pe modul în care o nouă monedă, pe care Brazilia sugerează să o numească „sur” (sud), ar putea stimula comerţul regional şi ar reduce dependenţa de dolarul american. La început, aceasta ar urma să funcţioneze în paralel cu realul brazilian şi peso-ul argentinian.

„Va exista o decizie de a începe să se studieze parametrii necesari pentru o monedă comună, care include totul, de la probleme fiscale la dimensiunea economiei şi rolul băncilor centrale”, a declarat ministrul argentinian al economiei, Sergio Massa, pentru Financial Times. Potrivit acestuia, iniţiativa ar urma să fie oferită şi altor naţiuni din America Latină.

O uniune monetară ce ar acoperi întreaga Americă Latină ar reprezenta aproximativ 5% din PIB-ul global, estimează Financial Times. Cea mai mare uniune monetară din lume, euro, cuprinde aproximativ 14% din PIB-ul global atunci când este măsurat în dolari.

Alte blocuri monetare includ francul CFA, utilizat de unele ţări africane şi ancorat la euro, şi dolarul din Caraibele de Est. Acestea cuprind, însă, o parte mult mai mică din producţia economică mondială.

Este posibil ca acest proiect să dureze mulţi ani pentru a se concretiza; Massa a remarcat că Europei i-au trebuit 35 de ani pentru a crea euro.