FacebookTwitterLinkedIn

Arabia Saudită, cel mai mare exportator de petrol din lume, intenționează să își folosească resursele interne de uraniu pentru a-și construi industria nucleară, în vederea diversificării mixului energetic.

„Regatul intenționează să-și utilizeze resursele naționale de uraniu, inclusiv în asociere cu parteneri, în conformitate cu angajamentele internaționale și standardele de transparență”, a declarat ministrul energiei, prințul Abdulaziz bin Salman, citat de Reuters.

Arabia Saudită are un program nuclear în curs de dezvoltare pe care dorește să îl extindă pentru a include și operațiunile de îmbogățire a uraniului.

Reactoarele atomice au nevoie de uraniu îmbogățit până la o puritate de aproximativ 5%, dar aceeași tehnologie poate fi folosită și pentru a îmbogăți metalul greu la niveluri mai ridicate, pentru fabricarea de arme nucleare.

Prințul moștenitor Mohammed bin Salman a declarat, în 2018, că regatul va dezvolta arme nucleare dacă Iranul, rivalul regional al Arabiei Saudite, își va continua propriul program nuclear.

Abdulaziz bin Salman a declarat că Riadul vizează acoperirea „întregului ciclu nuclear” și că este luat în calcul inclusiv exportul de combustibil nuclear.