FacebookTwitterLinkedIn

Anul trecut, Timișoara a atras, după București (82%) și Cluj Napoca (10%), o cerere de spații de birouri de 6%, spun reprezentanții Colliers. Stocul total depășește 300.000 mp, incluzând spații de Clasa A, B și birourile din clădiri istorice. 

Mare parte a cererii a venit dinspre zona companiilor de IT. Astfel, ATOSS Software și-a relocat birourile în Vox Technology Park, unde cei 170 de angajați ai companiei au început munca în noul sediu. Iar NetRom Software, filiala din România a companiei olandeze NetRom Software BV, specializată în dezvoltarea de software, a deschis în septembrie anul trecut un centru de dezvoltare în Timișoara. Biroul NetRom are o suprafață de 1.100 mp și funcționează în ISHO Offices, investiția lui Ovidiu Șandor și Mulberry Development. 

Investitorul local Iulius Group a pariat puternic pe Timișoara. Proiectul său principal, United Business Center, cuprinde în prezent trei clădiri de birouri de Clasa A, care însumează 50.000 mp, în care își desfășoară activitatea în jur de 5.000 de angajați. În prezent se lucrează la cea de-a patra clădire, United Business Center 0, estimată spre livrare în acest an. Clădirea are 15 etaje, o suprafață totală închiriabilă de 30.000 mp și va beneficia de tehnologia Building Management System (BMS), care ajută la monitorizarea şi controlarea integrată a echipamentelor de ventilaţie, iluminare, energie electrică, securitate şi protecţie. 

Totodată, UBC 0 este proiectată și construită după principiile internaționale pentru clădiri verzi, fiind în curs de certificare LEED, standard dezvoltat de US Green Building Council care măsoară implementarea criteriilor de sustenabilitate. După cum au declarat reprezentanții Iulius Group pentru Forbes România, finalizarea UBC 0 este programată pentru al doilea trimestru din 2022, iar spațiile sunt deja închiriate 100%. 

„United Business Center 0 (UBC 0) este atractivă pentru chiriaşi datorită localizării acesteia în ansamblul mixed-use Iulius Town Timișoara, amplasare care facilitează accesul viitorilor angajaţi din clădire la o varietate de servicii, în imediata proximitate: food court, restaurante și cafenele pentru pauza de prânz, peste 350 de magazine, fitness center, cinematograf multiplex, grădiniță și școală primară, servicii medicale, centru de conferințe și evenimente, peste 4.000 de locuri de parcare, alte 600 pentru biciclete și un parc“, afirmă reprezentanții Iulius Group.

Un alt proiect reprezentativ pentru oraș este ISHO. Faza I a început în 2017, cuprinzând și o componentă rezidențială. Spațiile de birouri acoperă 16.500 mp, iar Faza II, care este încă în construcție, va duce complexul la un total de peste 50.000 mp de spații de birouri. Potrivit santiereonline.ro, proiectul continuă cu faza a doua, dar va mai dura câţiva ani până la finalizare.