
Inflația face victime pe bandă rulantă în business-ul românesc. Comerțul și construcțiile, sunt printre cele mai multe firme în dificultate în 2022, potrivit unei analize realizate de Sierra Quadrant. Comerțul și sectorul construcțiilor au generat cele mai multe firme în dificultate, în primele patru luni din acest an. La nivelul întregii economii, 40.760 de firme au pus lacătul pe ușă, un record al ultimilor trei ani, arată analiza.
Astfel, în perioada ianuarie – aprilie 2022, 1.008 firme din comerț și construcții au intrat în insolvență (+61 față de ian.-apr. 2021), 8.390 au fost radiate (+349), 4.302 au fost dizolvate (+711) și 1.729 și-au suspendat activitatea (+265).
Cele mai multe firme cu probleme au fost însă în comerț: 11.568, iar cea mai întâlnită decizie a fost de a radia business-ul. În construcții, numărul firmelor în dificultate, închise, radiate, cu activitatea suspendată sau în insolvență a atins 3.861.
Pe ansamblul, numărul operatorilor din comerț și construcții aflați în dificultate financiară a fost cu 1.386 mai mare decât în 2021.
Pe ansamblul economiei, 40.760 de firme au pus lacătul pe ușă în primele 4 luni din 2022, în creștere cu 3721 față de anul precedent. Spre comparație, în 2020 erau cu 12.495 mai puține firme în dificultate.
Potrivit experților de la Sierra Quadrant, dinamica business-ului este tot mai puternic influențată de evoluția inflației, de creșterea blocajului financiar și de scăderea vânzărilor.
,,Evoluția negativă a sectorului construcțiilor, afectat semnificativ de creșterea prețurilor la materialele de construcții și de restrângerea accesului la credite al românilor reprezintă, din punctul nostru de vedere, cel mai important semnal de alarmă în această perioadă, în condițiile în care acest business angajează zeci de mii de alte business-uri pe orizontală”, afirmă Ovidiu Neacșu, partener coordonator Sierra Quadrant.
Dincolo de evoluția din aceste două sectoare, probleme semnificative se manifestă și în transport și depozitare unde au fost raportate 3.422 societăți cu probleme, în activitățile profesionale (3.109 companii), industria prelucrătoare (3.092 firme) și 2.179 societăți din sectorul agricol.
Potrivit experților, firmele de transport au urcat în topul societăților cu probleme pe fondul creșterii spectaculoase a prețurilor la carburanți.
,,Scumpirea benzinei și a motorinei a pus o presiune semnificativă pe costurile acestor companii, iar vulnerabilitățile se vor accentua pe măsură ce prețurile carburanților vor crește. Un trend similar, din păcate negativ, este de așteptat să urmeze și sectorul agricol acolo unde creșterea costurilor operaționale (energie, gaze, materii prime și distribuție) a făcut ca multe dintre ferme să ajungă în faliment”, arată analiza Sierra Quadrant.