Piața imobilelor istorice și de lux a avut o evoluție bună anul trecut, spune Monica Barbu, CEO al companiei Sotheby’s România, specializată pe segmentul proprietăților rezidențiale de lux. Conacele vândute anul trecut în România își vor recăpăta frumusețea de altădată, după ce vor trece printr-un proces amplu de renovare și reabilitare.
„2021 a depășit nivelul așteptărilor, deși acesta a fost unul considerat ambițios la începutul anului. A crescut considerabil atât interesul din partea clienților, dar și dorința lor de a implementa efectiv diverse concepte în cadrul acestui tip de proprietăți”, explică ea pentru Forbes.
Ambele segmente, cel al proprietăților istorice și cel de lux, au înregistrat cereri din partea clienților, iar aceasta s-a convertit în tranzacții. „În ceea ce privește segmentul proprietăților istorice, în primul rând am avut parte de interes din partea Autorităților de Stat, care și-au exprimat dreptul de preemțiune în câteva cazuri și au reușit și să achiziționeze două dintre proprietățile din portofoliul nostru – Cula Greceanu achiziționată de Consiliul Județean Vâlcea și Castelul Geza Teleki achiziționat de Consiliul Județean Maramureș”, declară Monica Barbu.
Cula Maldăr-Greceanu, cea mai veche culă atestată, și una dintre cele mai spectaculoase din România, a fost pictată de pictorița Olga Greceanu, figură reprezentativă a neobizantismului românesc. Cula Greceanu a intrat în patrimoniul muzeal în 1956. Ea a funcționat ca muzeu până în prezent, această funcțiune fiind păstrată de către actualii proprietari, moștenitorii Grecenilor. Remarcată pentru autenticitatea sa, a fost des folosită în producțiile cinematografice românești.
Și Castelul Geza Teleki de la Pribilești are o valoare istorică impresionantă. A fost folosit ca reședință de vară de către nobilul Géza Teleki (1843-1913) și fiul său, Pál Teleki (1879 –1941), conte de Szék, o figură controversată, prim ministru al Ungariei în perioada interbelică. Numeroase personalități ale Ungariei au vizitat castelul, bucurându-se de seri de bal, când marele salon cu pian de la etaj devenea atracția principală.
„Un alt castel vândut, însă unui investitor privat, este cel de la Zlatna, care a fost reședința de vară a prim-ministrului Regelui Carol al II-lea, Ion Gigurtu. Cel mai probabil acolo va fi implementată o funcțiune de hotel”, explică CEO-ul Sotheby’s România.
Printre alte conace care și-au găsit stăpâni noi se numără Conacul Roșca, în stil neo-românesc, unul dintre cele mai frumoase din Oltenia, care a fost dragoste la prima vedere pentru o familie de antreprenori din București. Aceștia au demarat deja investițiile în renovare, iar conacul va dobândi o funcționalitate comercială, spune Monica Barbu pentru Forbes.
Și Conacul Golescu-Gussi Manor, cu istorie și arhitectură speciale, își va recăpăta strălucirea în urma unei investiții a Visionapartments, o companie elvețiană cu prezență la nivel global. „Noul proprietar va implementa un concept de business care va pune accent pe tradiția și valoarea istorică a proprietății”, explică Monica Barbu.
Amplasat lângă Lacul Mostiștea, conacul Brătescu va fi convertit într-o casă de vacanță după renovări. Alături, se va construi o mica fermă care va oferi beneficii nu doar proprietarilor săi, cât și comunității locale. Și conacul Zamfirescu, din apropierea Bucureștiului, va deveni în curând o destinație importantă turistică și culturală. Construit în stil neo-românesc, conacul are un aspect impozant și beneficiază de un spațiu generos.
Vânzătorii reședinței Dumitrescu sunt succesorii boierului Dumitrescu, care deținea domenii vaste în Cornățelu, încă din secolul XVI. Cumpărătorul, cu o experiență bogată în industria Horeca, va implementa aici un concept destinat organizării de evenimente.
„O raritate este reprezentată de conacele deja renovate disponibile spre vânzare, iar anul trecut am vândut Conacul Radu Iliescu, o proprietate minunată pe malul Neajlovului, care are și avantajul apropierii de București.” (M.B.)
Din categoria proprietăților renovate, dar de alt tip, este și Casa săsească din Bod, iar o vilă din Sinaia este „probabil cea mai scump tranzacționată casă de vacanță de pe Valea Prahovei”, adaugă Monica Barbu.
Cresc tranzacțiile și pentru proprietăți contemporane de lux
Pe lângă proprietățile istorice, Sotheby’s România a înregistrat anul trecut tranzacții semnificative și pe segmentul proprietăților contemporane. Astfel, Carpathian Estate a fost cea mai scumpă proprietate extra-urbană din categoria proprietăților contemporane, vândută anul trecut la o valoare în jurul a 2,5 milioane euro către One United.
De asemenea, una dintre cele mai importante tranzacții de pe segmentul proprietăților contemporane de lux este vânzarea unui întreg nivel din cadrul dezvoltării La Gloire Elite. Valoarea aproximativă a tranzacției a fost de 4 milioane euro. Designul clădirii boutique este semnat de Corvin Cristian Studio, iar amplasarea sa este în una din cele mai căutate zone din București – Dorobanți „Capitale”, din fosta parcelare Filipescu, chiar lângă Muzeul Cărților și Hărților Vechi.
„Pe lângă cele menționate mai sus, s-au vândut în București și apartamente amplasate în minunate clădiri interbelice din București sau apartamente situate în noile dezvoltări rezidențiale. În afară de acestea, s-au întregistrat tranzacții și cu clădiri întregi de apartamente (cum este clădirea artdeco de pe Strada Occidentului) ce reprezintă oportunitatea de a le renova și reda frumusețea de altă data, dar acordată la confortul actual de trai.” (M.B.)
Achiziții pentru locuit, dar și pentru implementarea de concepte turistice
Cei mai mulți dintre cumpărători ai proprietăților istorice și de lux sunt cetățeni români, dar există și interes din partea clienților internaționali. În general, cererea este generată atât de investitori individuali privați care își doresc o proprietate specială pentru funcțiunea de locuință semi-principală, sau își doresc să demareze un business separat de activitatea lor de bază. Cele mai multe astfel de businessuri sunt în sfera conceptelor turistice sau de organizare evenimente.
Pe lângă investitorii individuali, există cerere din partea companiilor cu experiență în domeniul turistic și care își doresc să implementeze concepte hoteliere de dimensiuni mai mari.
În ceea ce privește situația juridică a acestor proprietăți, Sotheby’s România se asigură că promovează proprietăți în privința cărora nu există dubii cu privire la posesie sau de altă natură.
„În România s-a petrecut un proces de naționalizare agresiv, urmat de unul de retrocedare destul de agresiv, astfel că, din acest punct de vedere, situația s-a clarificat în cele mai multe din cazuri. În cazul proprietăților istorice din țară, câțiva dintre vânzători sunt reprezentați de urmașii proprietarilor de dinainte de regimul comunist, iar în restul de cazuri vânzătorii au fost reprezentați de valul imediat următor de proprietari”, punctează Monica Barbu.
În acest moment, portofoliul Sotheby’s România include aproximativ 150 de astfel de proprietăți. Fiind un patrimoniu finit, care nu are șansa să se dezvolte de la an la an cum se întâmplă pe segmentul proprietăților contemporane, numărul de proprietăți istorice disponibile la vânzare nu are parte de creșteri semnificative de la an la an. Practic, doar dorința proprietarilor actuali de a vinde ar putea determina oferta nouă, concluzionează CEO-ul Sotheby’s Romania.