FacebookTwitterLinkedIn

De la 1 ianuarie a intrat în vigoare legea care prevede că bacșișul oferit la restaurant va fi trecut pe nota de plată şi pe bonul fiscal. Sumele care provin din bacşiș vor fi distribuite angajaţilor integral, iar banii din bacşiş vor fi consideraţi venituri cu reţinere la sursă, fără a fi cuprinse în baza de calcul a CAS şi nici în zona de aplicare TVA.

Operatorii economici au obligaţia de a înmâna clientului o notă de plată, în prealabil emiterii bonului fiscal, în care sunt prevăzute rubrici destinate alegerii de către client, a nivelului bacşişului oferit, între 0% şi 15% din valoarea consumaţiei.

Potrivit legii, nerespectarea acestor dispoziţii poate fi sanţionată cu amenzi de la 2.000 la 4.000 de lei. Totodată, este interzis operatorilor economici să condiţioneze, sub orice formă, livrarea de bunuri sau prestarea de servicii de acordarea bacşişului.