FacebookTwitterLinkedIn

Antreprenorii și companiile din România vor avea la dispoziție, în această toamnă, fonduri nerambursabile de peste 6,5 miliarde de euro pentru investiții în agricutură, în producția sau consumul propriu de energie verde, reciclare, în industria alimentară sau producția de materiale de construcții.

Potrivit unei analize a grupului de consultanță REI, în a doua parte a acestui an se va înregistra ”cea mai bună perioadă pentru investiții cu sprijin nerambursabil”.

„România traversează cea mai bună perioadă din istorie în ceea ce privește oportunitățile de dezvoltare și suntem încrezători că tot mai mulți antreprenori și companii vor apela la soluțiile nerambursabile de sprijin puse la dispoziție de autorități, ca alternativă sau complementar accesului la creditul bancar sau finanțarea proiectelor din resurse proprii”, a declarat Roxana Mircea, managing partner la REI Grup.

Printre cele mai importante programe de finanțare din a doua parte a acestui an se numără Planul Național Strategic 2023-2027 care are un buget de 1,7 miliarde de euro pentru investiții în agricultură, și Fondul pentru Modernizare, destinat surselor regenerabile de energie și stocarea energiei, cu o finanțare potențială de 1,57 miliarde de euro.

Programul Operațional „Tranziție Justă” destinat doar județelelor Hunedoara, Gorj, Dolj, Prahova, Galați și Mureș dispune de buget total de 1,5 miliarde de euro, iar programele regionale 2021-2027 vor furniza finanțare pentru IMM-uri de 800 milioane de euro.

Pentru managementul deșeurilor prin PNRR sunt disponibile 286 milioane de euro, iar prin programul INVESTALIM (programul național de dezvoltare și susținere a industriei alimentare) sunt alocate 150 milioane de euro.

Tot prin PNRR sunt disponibile granturi de 150 milioane de euro pentru dezvoltarea tehnologiilor digitale avansate.

Programul CONSTRUCT PLUS oferă 149 milioane de euro ca ajutoare de stat pentru industria materialelor de construcții, în timp ce Îmbunătățirea eficienței energetice dispune de un buget de 135 milioane de euro.