FacebookTwitterLinkedIn

Antonio Eram, Fondator și CEO Netopia Payments, consideră că “ne îndreptăm spre un alt fel de a comunica, un alt fel de a interacționa”, ceea ce determină și schimbări în modul în care se efectuează plățile. Mai exact, pentru a preveni infectarea cu noul coronavirus, oamenii s-au orientat către plata cu cardul, în locul plăților în numerar.

“Partea cea mai interesantă a acestei perioade este că nici măcar nu am avut timp să fim surprinși efectiv. Lucrurile au venit atât de repede și ceea ce am observat a fost pe de-o parte un moment de panică și pe de altă parte o explozie de compasiune. Au fost foarte multe companii care s-au trezit în situația în care de la un business coerent, stabil, au ajuns brusc la fundul gropii. Și nu au fost pregătiți”, spune acesta.

În plus, la nivelul Netopia Payments a existat o explozie extraordinară de cereri. “Am avut cereri peste cereri. În timpul pandemiei făceam undeva la 1000 de contracte. La un moment dat au fost 1000 de contracte pe săptămână, ceea ce este înfiorător de mult”, mai punctează el.

Pe de altă parte, este incredibil de interesant felul în care oamenii s-au aliat, au reacționat și au funcționat în aceste vremuri tulburi. “Au fost și părți proaste și mai puțin bune. Au fost cazuri suficient de multe în care au încercat să profite de chestia asta și aici aveam o altă problemă în care trebuia să facem poliție”, continuă Antonio Eram.

Însă, deși au crescut plățile cu cardul pe perioada de lockdown, odată cu relaxarea măsurilor de siguranță, oamenii s-au reîntors la modalitatea de plată tradițională.

“Iarăși acum plățile cu cardul au scăzut, lumea plătește cash de parcă e mult mai ok. Lumea crede că există o relaxare, ceea ce nu există și încercăm să înțelegem de ce și recunosc sincer că nu am un răspuns”, mai spune omul de afaceri.

În ceea ce privește sistemul bancar, Antonio Eram consideră că “sunt câteva chestiuni greșite”. Acesta a remarcat o oarecare aroganță din partea băncilor.

“Toate sistemele bancare din orice țară sunt basically monopoluri, dar ele sunt controlate de o singură entitate, Banca Națională sau Banca Centrală. Ele nu pot să miște prea mult în front și nu pot să facă foarte multe chestii, dar în același timp nu le împiedică nimeni să gândească într-un fel sau cu fața spre viitor“, mai punctează fondatorul Netopia Payments. 

Dar, cu toate provocările determinate de pandemie, Antonio Eram recomandă antreprenorilor să lase teama la o parte și să încerce lucruri noi.

“Să nu vă fie frică să încercați ceva nou. Nu-ți fie teamă de eșec. Încearcă chiar dacă vei avea un eșec. Eșecul este constanta în viața noastră. Succesul este ceva ieșit din comun. Nu există succes după succes, există eșec după eșec”, a conchis acesta.