FacebookTwitterLinkedIn

Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) obligă companiile care au întârzieri în emiterea facturilor să eşaloneze automat sumele datorate de client, fără penalităţi. ANRE a publicat şi modelul de factură simplificat.

Regulamentul prevede eșalonarea automată a sumelor pentru facturi care acoperă două sau mai multe luni, fără ca furnizorul să întrebe clientul în prealabil.

Zoltan Nagy-Bege, vicepreședinte ANRE: „Dacă vorbim de un consum pentru două luni, pe lângă scadenţa normală a întregii valori a facturii de 15 zile, trebuie să existe o variantă în care jumătate din sumă are o scadenţă în 15 zile, şi cealaltă jumătate în 45 de zile. (…)

Recunosc că, deşi regulamentul este valabil încă din februarie pentru energie electrică, eu încă nu am văzut asemenea facturi. (…) Am văzut, în schimb, factura emisă pentru două luni, în care nu apărea posibilitatea plăţii eşalonate, a fost motivul pentru care săptămâna aceasta am trimis la toţi furnizorii o atenţionare să respecte regulamentul”, conform portalului de știri TVR.

ANRE a introdus un model de factură simplificat, pe care furnizorii de energie electrica vor fi obligați să-l respecte.

Măsura privind eșalonarea sumelor de pe facturi se aplică și consumatorilor vulnerabili. Indiferent de perioada de întârziere a facturilor, furnizorii sunt obligați să le eșaloneze pe cel puțin trei luni.