FacebookTwitterLinkedIn

Angajaţii pot beneficia într-un an de 5 zile de concediu pentru îngrijirea unei rude sau sprijin ca urmare a unei probleme medicale grave şi 10 zile pentru urgenţe familiale cauzate de boală sau de accident, arată o analiză a consultanţilor unei companii de avocatură.

”Angajații pot beneficia într-un an de 5 zile de concediu pentru îngrijirea unei rude care are nevoie de îngrijire sau sprijin ca urmare a unei probleme medicale grave și 10 zile pentru urgențe familiale cauzate de boală sau de accident, ei neputând fi concediați în aceste situații. Problemele medicale grave, precum și condițiile pentru acordarea concediului de îngrijitor se vor stabili prin ordin comun al ministrului muncii și solidarității sociale și al ministrului sănătății. Neacordarea concediului de îngrijitor salariaților care îndeplinesc condițiile prevăzute de lege, cu amendă de la 4.000 lei la 8.000 lei”, menționează Dan Dascălu, partener D&B David şi Baias, Ioana Cercel, avocat senior coordonator şi Sonia Bălănescu, avocat senior.

Legea prevede de asemenea asigurarea salariaților pe perioada în care beneficiază de concediul de îngrijitor în sistemul asigurărilor sociale de sănătate fără plata contribuției, perioada concediului de îngrijitor constituind stagiu de cotizare pentru stabilirea dreptului la indemnizație de şomaj şi indemnizaţie pentru incapacitate temporară de muncă.

În ceea ce privește concediul pentru urgențe familiale, angajatorul și salariatul stabilesc de comun acord modalitatea de recuperare a perioadei de absență.

Noi prevederi au fost introduse și în cazul concediului paternal, în sensul în care tații vor beneficia de vechime în această perioadă și nu vor putea fi concediați.

În situaţia în care angajatorul nu informează salariatul cu privire la toate elementele prevăzute de Codul Muncii, acesta va putea sesiza Inspecţia Muncii, iar în cazul angajatorilor care au organe de inspecţie proprii, salariatul se va putea adresa acestora. În situaţia în care angajatorul nu îşi îndeplineşte obligaţiile de informare, persoana selectată în vederea angajării ori salariatul, au dreptul să sesizeze instanţa de judecată competentă şi să solicite despăgubiri.

De asemenea, modul de organizare flexibil al timpului de lucru acordă salariaţilor posibilitatea de adaptare a programului, inclusiv prin utilizarea formulelor de muncă la distanţă, a programelor de muncă flexibile, programelor individualizate de muncă sau a unor programe cu timp redus de lucru.