FacebookTwitterLinkedIn

1. Ce cuvânt caracterizează cel mai bine anul 2021?

Adaptabilitate. Reziliență. Temeinicie.

Pandemia Covid-19 și-a pus amprenta asupra pieței rezidențiale și în acest an însă 2021 a fost cel mai bun an din ultimele decenii pentru piața rezidențială: s-a înregistrat un record absolut de locuințe vândute și există premise pentru înregistrarea unui nou vârf de livrări.

Dezvoltatorii și investitorii s-au adaptat relativ bine la noile condiții iar cerere s-a dovedit a fi solidă – și într-un context în care în 2021 am ajuns la cel mai bun nivel de accesibilitate a achiziționării unei noi locuințe din istoria modernă a pieței – vezi indexul de accesibilitate SVN.

2. Care au fost motivele dvs. de îngrijorare pentru afacerea pe care o conduceți în 2021? Care sunt rezultatele activității companiei / grupului, comparativ cu estimările de la începutul anului?

Piața imobiliară este, indiferent de segment, într-o legătură puternică cu evoluția economică și perioada prin care trece societatea în sine. Într-un context general determinat de criza sanitare prin care trecem de un an și jumătate, modul în care aceasta este administrată și deciziile autorităților influențează direct orice sector economic. Acestea au fost principalele noastre îngrijorări în acest an, cum va evolua criza sanitară.

SVN Romania a evoluat bine în 2021 și ne-am consolidat poziția în rândul celor mai importanți consultanți imobiliari activi pe piață.

3. Care au fost motivele de satisfacție sau de optimism în 2021?

Sunt bucuros că ne-am adaptat foarte rapid la noile condiții, că am putut să venim cu soluțiile potrivite pentru partenerii noștri și că ne-am consolidat activitatea pe anumite segmente ale pieței, precum cel rezidențial, în timp ce ne-am extins pe altele, precum cel comercial.

4. Cum caracterizați mediul privat de afaceri din România în anul 2021 în privința rezilienței și dinamicii? Argumentați.

Investitorii și companiile active pe piața real – estate din România au fost mai curajoase în acest an, pe măsură ce ne-am adaptat cu toții mult mai bine la această nouă realitate. S-au încheiat numeroase tranzacții pe toate segmentele pieței, avem și investitori care au sesizat oportunități și au profitat de ele și în ansamblu consider că 2021 a fost un an bun.

5. Care sunt deciziile bune pe care le-au luat autoritățile pentru încurajarea și susținerea mediului de afaceri din România în 2021? Care sunt lucrurile pe care trebuiau să le facă dar nu le-au făcut?

Nu îmi amintesc de nici măcar o decizie bună privind sectorul real – estate din România în 2021.

În schimb sunt două decizii care și-au pus amprenta într-un mod negativ asupra pieței rezidențiale: amânarea majorării plafonului de preț pentru care se aplica cota redusă de TVA 5%, într-un context în care am conștientizat cu toții mult mai bine calitatea spațiului locativ și ne-am dorit o îmbunătățire și o suprafață mai mare, și a doua – suspendarea PUZ-urilor coordonatoare în cinci din cele șase sectoare ale Capitalei, măsura care își va arăta efectele negative în anii care vor urma.

6. Care considerați că vor fi cele mai mari provocări la nivel mondial în 2022?

Gestionarea pandemiei Covid-19 și a contextului macroeconomic puternic influențat de tendințele inflaționiste și supraevaluarea burselor.