
Andrei Georgescu, Managing Drector la White Image, a pornit, în 2003, împreună cu un partener, un business de nișă în comunicare: e-mail marketing. La început, nu i-a fost ușor pe piața autohtonă. Pe atunci, acest concept abia prindea contur la nivel mondial. Dar agenția a câștigat încrederea clienților și un loc pe piața marketingului digital.
Forbes: Ce înseamnă conceptul de email marketing? Eficiență, impact, element diferențiator.
Andrei Georgescu: Deosebirea dintre email marketing și alte canale care te bombardează cu reclame constă în faptul că, în primul rând, trebuie să obținem acordul persoanelor cu care urmează să comunicăm. Dacă ei ne dau acest acord de comunicare, atunci putem să trecem la pasul următor, în care să-i informăm despre conținutul campaniilor. Dacă n-am făcut acest pas inițial, să le obținem acordul, atunci comunicarea s-ar încadra în zona de… spam.
Am pornit acest business ca un hobby. În studenție, încercam să descopăr ce mi-ar plăcea să fac mai departe. Nu-mi erau definiți foarte clar ce înseamnă marketing sau advertising. Eu am făcut Facultatea de Management la ASE și, cred că în anul al II-lea, am făcut marketingul ca disciplină și am descoperit că îmi place. OK! Trebuie să merg mai departe în această direcție și m-am dus la un master de marketing.
Aici, a început să ne predea ceva despre publicitate. Îmi place și asta! Hai să mă duc și la masterul de publicitate! De aici a pornit partea de hobby și am decis să lucrez în domeniu. Am căutat să intru în agențiile de publicitate de la vremea respectivă dar nu m-a primit niciuna. Evident, nu aveam experiență și toată lumea căuta oameni cu experiență.
Atunci, mi-am zis: hai să încercăm ceva pe cont propriu! Recunosc că ideea acestei agenții specializată în e-mail marketing a fost a unui prieten care este și el co-fondator al White Image și am construit împreună ceea ce am ajuns acum. Asta a fost partea de hobby!
Am ales acest segment de e-mail marketing când am pornit agenția în anul 2003. Era ceva foarte nou pe piața românească. Prin anul 2000 s-a definit pentru prima dată conceptul de e-mail marketing în lume. Ni s-a părut ceva nou, ceva de viitor și pot spune sincer că a fost o chestie de impuls: hai să încercăm și noi! Cu timpul, tot lucrând, a început să ne placă și domeniul a devenit complex și interesant.
Forbes: Ce anume vă solicită clienții și ce furnizați voi?
Andrei Georgescu: Primul contact cu un client pornește de la nevoia sa de a comunica pe zona de e-mail. Noi furnizăm două tipuri de servicii: partea de tehnologie, adică avem propria noastră platformă prin care gestionăm baze de date, livrăm mesaje, le monitorizăm și generăm rapoarte, iar partea a doua de servicii vine din zona de consultanță și de creare a unor mesaje care chiar să aibă impact și să fie adaptate la schimbările care se întâmplă în tehnologie.
Teoretic, în comunicare, trebuie să te focusezi pe ce așteaptă clientul să primească de la tine și să încerci să livrezi informații în direcția respectivă. Asta înseamnă nu doar să scrii frumos niște mesaje, ci să segmentezi baza de date cât mai bine, să vezi fiecare grup de persoane cam la ce-ar răspunde mai bine și să încerci să creezi mesaje adaptate cât mai bine fiecărui segment. Noi avem și partea de creație ce vizează designul și conținutul e-mail-ului.
Forbes: Cum ați fost primiți de clienți la începutul activității agenției?
Andrei Georgescu: A fost dificil și amuzant în același timp. Ne duceam la clienți și le povesteam, uitați, putem trimite e-mail-uri în numele vostru, să anunțăm consumatorii în numele vostru. În foarte multe cazuri răspunsul era: „Aaaa, dar am și eu Outlook! De ce aș trimite e-mail-uri cu voi?” Cam astea erau discuțiile în 2003.
CARTE DE VIZITĂ
Andrei Georgescu, co-fondator și Managing Partener White Image, a creat prima companie de email marketing din România, în urmă cu aproape 20 de ani. Pasionat de date și comunicare, Andrei Georgescu a crescut compania sa de la un simplu hobby la principalul furnizor de servicii de email marketing, automatizări de marketing și de creare de campanii creative pentru atragerea și fidelizarea clienților și pentru creșterea vânzărilor. Astfel, serviciile White Image au fost implementate în sute de companii din România și din Europa Centrală. Pentru activitatea sa și campaniile create pentru clienți, White Image a obținut şase premii internaţionale la Marketing Sherpa Award, cea mai prestigioasă competiție de email marketing din lume. Andrei Georgescu este, de asemenea, profesor de email marketing și data management în cadrul școlii IAA.
Forbes: Cum arată anul 2022 pentru agenția White Image?
Andrei Georgescu: Businessul nostru din 2022 a marcat o stagnare. Nu am simțit nici creșteri, nici scăderi. Suntem tot cam pe-acolo.
Totuși, dacă ne uităm la volume de e-mail-uri trimise, acestea au fost foarte mari când a început pandemia.
În 2020, creșterea acestor volume a fost de 5%-10% față de 2019, dar în 2021 a fost o explozie, creșterea fiind de 30%-40%.
Anul 2022 a însemnat pentru noi și lansare unor noi servicii, printre care cel de CRM (Customer Relationship Management).
În plus, acest an pentru noi a mai venit și cu o dezvoltare legată de AMP, care îți permite în interiorul e-mail-ului să generezi aceeași interacțiune care se întâmplă pe un site. Adică, de exemplu, poți să faci achiziția direct din e-mail, poți să răspunzi la chestionare direct din e-mail sau poți să ai meniuri expandabile.
Forbes: Care sunt schimbările importante pe care le-ați constatat în relațiile agenție-clienți în ultimii doi ani?
Andrei Georgescu: Am să precizez un trend care pe mine mă enervează: atacurile cibernetice. Multă lume a început să fie îngrijorată față de noi în privința securității.
Toată lumea se vaită: aoleu, securitate în sus, securitate în joc! Acesta a fost un „clopoțel” care a sunat odată cu pandemia și toată lumea a devenit mult mai atentă la modul cum își gestionează datele.
Până la urmă, este o chestie pozitivă, dar mie mi se pare că s-a depășit un nivel de atenție și a devenit un fel de haos: aoleu, vrem să fim în siguranță!
În plus, a apărut și frica de phishing (înșelăciune electronică), mai cu seamă în zona de companii financiare.
O altă schimbare, mai degrabă o evoluție, este tendința către automatizări, astfel încât să se automatizeze cât mai multe procese.
Teoretic, acest lucru este bun, dar în practică are și bune și rele. Pentru marketeri este bun pentru că economisesc mai mult timp, dar în multe cazuri se pierde din vedere relevanța comunicării. Atunci, pare un roboțel care execută niște procese.
Cred că în zona de servicii, această robotizare este un soi de „ieftineală” pentru că o companie este interesată să-ți optimizeze niște costuri și n-o mai interesează de clienți. Mi-e și teamă să mai sun la diverși furnizori pentru că îmi intră robotul și nu pot comunica cu acesta. (Râde.)
(4 octombrie 2022)
Urmărește interviul integral pe pagina de Facebook a revistei Forbes România.