FacebookTwitterLinkedIn

Una dintre cele mai mari frici ale organizațiilor este dată de aplicațiile Inteligenței Artificiale, care pot înlocui o parte dintre angajați, la un cost mai mic. Marile companii de automatizări tehnice anunță creșteri exponențiale, pe fondul înlocuirii resursei umane cu roboți. Împrietenirea cu Inteligența Artificială este soluția propusă de specialiștii în leadership și resurse umane.

Google, Apple, Facebook, Amazon și Microsoft raportează rezultate pozitive în sectorul de HR. Productivitatea angajaților, sănătatea și siguranța angajaților, procedurile de plată, dar și feedbackul în timp real sunt doar câteva dintre îmbunătățirile menționate de către companii. 

„Prin integrarea AI în viața noastră, în fiecare zi ne putem împrieteni cu Inteligența Artificială, putem îmbrățișa noile direcții mai curând decât să le respingem sau, cu alte cuvinte, putem deveni de neînlocuit”, afirmă Petru Păcuraru, fondator HPDI.

Sunt multe alternative gratuite pe care le putem instala pe telefon, care ne pot face viața mai ușoară, de la editarea de fotografii până la sfaturi despre cum să luăm anumite decizii.

„Dacă specialitatea noastră este încă la căutare, ne putem relaxa, dar dacă nu, este momentul să învățăm ceva nou, iar verificarea site-urilor de recrutare este o soluție”, după cum spune Petru Păcuraru.

Investiția în training a cel puțin 3% din venituri, este o altă opțiune. „Coursera, Linkedin, dar și cunoscute medii universitare au programe de tip fast track cu sume modice, unde putem învăța cum să ne facem meseria mai bine și ne putem deschide mintea în fața unor noi perspective”, mai spune specialistul.

Unul dintre neajunsurile formelor de Inteligență Artificială este integrarea cu inteligența umană. Cu cât suntem mai interconectați, cu atât suntem mai eficienți, iar dezvoltarea lucrului în echipă este o altă soluție pentru creșterea performanței profesionale.

Deținerea și dezvoltarea unor soft skills este o altă soluție. AI înlocuiește cu succes abilitățile tehnice, nu cele soft. Leadershipul, empatia, creativitatea ne definesc mai mult decât ceea ce știm tehnic să facem, după cum spune Paul Păcuraru.

”Evoluția tehnologică este despre ceea ce aduce valoare mai multă cu un cost mai mic. Oamenii nu sunt înlocuiți de modele de Inteligență Artificială ca urmare a unei oculte de eliminare a angajaților de pretutindeni, ci pentru că matematica ne arată unde este valoarea mai mare. Așadar, atâta timp cât ne uităm în jurul nostru și căutăm să aducem cât mai multă valoare, ceea ce facem noi va fi mai greu de înlocuit. Și, la urma urmei, nici nu strică puțină competiție”, a declarat fondatorul HPDI.

O  cercetare Science Direct, din iunie 2023 arată că Inteligența Artificială și-a demonstrat beneficiile încă de la selectarea CV-urilor depuse de potențialii candidați. Algoritmii setați au reușit să filtreze aplicațiile depuse, selectând candidații potriviți pentru jobul respectiv și eliminând efortul căutării manuale.  Mai mult decât atât, o dată acceptați, AI-ul poate stabili care sunt ”lipsurile” pe care angajatul le are și care sunt cursurile potrivite pentru a-l ajuta să evolueze. 

Sursa Foto: Science Direct

Un studiu al University College Dublin amintește că DBS Bank, un jucător important din Singapore și Asia de Sud-Est, a fost unul dintre cei care au adoptat devreme modalități de Inteligență Artificială regenerativă, mai exact chatbot-uri pentru recrutare de mare volum. Acest lucru le-a permis să obțină reducerea timpului de screening de la 32 la 8 minute per candidat, dar și îmbunătățirea ratei de analizare a cererilor de la 85% la 97%.

Conform estimărilor AI Index, realizat de Standford University, costurile de formare ale

unor modele AI de ultimă generație au atins niveluri fără precedent. De exemplu, GPT-4 de la OpenAI a costat circa 78 de milioane de dolari, iar Gemini Ultra de la Google a costat 191 de milioane de dolari.

În plus, un sondaj  McKinsey arată că 42% din organizațiile chestionate au raportat reduceri de costuri odată cu implementarea unor proceduri AI, iar 59% dintre acestea au înregistrat creșteri ale veniturilor. Un nou sondaj McKinsey arată că 42% dintre organizațiile chestionate raportează reduceri de costuri din implementarea AI (inclusiv AI generativă), iar 59% raportează creșteri ale veniturilor. 

Fii la curent cu tot ce contează în business-ul din România și abonează-te la canalul nostru de Whatsapp Forbes Romania