FacebookTwitterLinkedIn

Pe măsură ce era banilor ieftini pare că se apropie de final, încep să se vadă tot ami multe fisuri în sistemul financiar global, iar unii investitori sunt îngrijorați că prăbușirea neașteptată a Băncii Silicon Valley (SVB) semnalează că piețele mondiale ar putea fi în pragul unui punct de cotitură.

În ultimul an, Rezerva Federală a Statelor Unite a lansat cel mai agresiv ciclu de creștere a ratei dobânzii de la începutul anilor 1980 și alte bănci centrale s-au alăturat, lăsând investitorii globali să se confrunte cu o gamă largă de consecințe, potrivit unei analize Reuters.

Ei au asistat la cea mai lungă perioadă de vânzare a acțiunilor tehnologice de la bula dotcom încoace, la prăbușirea industriei criptomonedelor, cererea masivă pentru fondurile imobiliare din SUA și Marea Britanie și intervenția Băncii Angliei pentru a preveni colapsul fondurilor de pensii britanice.

După al doilea cel mai mare faliment bancar din istoria SUA, anunțat vineri, participanții de pe piață se tem că vor avea loc mai multe perturbări, deoarece creșterea ratelor dobânzilor împiedică accesul la bani ieftini și expune vulnerabilitățile economiei.

Marii investitori, inclusiv Kyle Bass și Bill Ackman, susțin că guvernul trebuie să ia măsuri rapide pentru a evita colapsul Silicon Valley Bank, care ar putea să provoace retrageri mai mari din sistemul bancar.

Până acum, durerea a fost resimțită în mare măsură de investitori și instituții care au făcut pariuri riscante. Rămâne de văzut dacă aceasta se răspândește și la alții și apare o nouă criză.

Acest lucru ar putea fi determinat de cât de mult continuă băncile centrale ale lumii să împingă ratele dobânzilor mai sus.

„Când faceți o manevră atât de agresivă prin majorarea ratelor, după ce ați creat atât de multă inflație, cu siguranță veți provoca niște pagube”, a spus Kyle Bass, fondator și director de investiții al Hayman Capital Management.

„Și ceea ce ei (Fed-ul) urmează să învețe este că rapiditatea cu care au crescut ratele este la fel de nesăbuită ca și rapiditatea cu care au tipărit bani”, a spus investitorul, care nu deține o poziție în SVB.

Președintele Rezervei Federale, Jerome Powell, și-a reafirmat miercuri mesajul privind majorările ratelor, dar a subliniat că dezbaterea este încă în desfășurare. Oficialii americani au susținut, de asemenea, că sistemul bancar este robust.

Chiar și așa, semnele de neliniște ale pieței au crescut în ultimele zile: S&P 500 a scăzut cu 4,6% în această săptămână, aproape ștergându-și câștigurile pentru tot anul, în timp ce indicele de volatilitate Cboe, cunoscut sub numele de indicatorul fricii de pe Wall Street, a urcat la cel mai înalt nivel din trei luni.

Randamentele titlurilor de trezorerie pe doi ani au înregistrat cea mai mare scădere de la criza financiară din 2008. Acest lucru sugerează o fugă spre siguranță în rândul investitorilor, precum și pariuri că dificultățile economice ar putea forța Fed să ușureze sau să inverseze înăsprirea agresivă a ratelor.

Administrația americană a spus că vede puține semne ale unei crize financiare asemănătoare cu cea din 2008, în care instituțiile care au eșuat au amenințat să-i doboare pe alții în urma lor.

Secretarul Trezoreriei SUA, Janet Yellen, și Casa Albă au remarcat că sistemul bancar din SUA rămâne mai rezistent decât a fost în criza financiară din 2008.

Piața semnalează că riscul de contagiune ar putea fi luat în considerare de Fed, determinând-o să încetinească ritmul majorărilor ratei dobânzii. Investitorii cred că există o șansă de 38% ca Fed să majoreze ratele dobânzilor cu 50 de puncte de bază în această lună, în scădere față de 68,3% cu o zi înainte.

„Fed obișnuiete să înăsprească lucrurile până când ceva se sparge”, a spus Jack McIntyre, manager de portofoliu la Brandywine Global.

Autoritățile bancare din California au închis vineri Silicon Valley Bank, după ce banca americană, care avea active de 209 de miliarde de dolari la sfârșitul anului 2022, a înregistrat o cerere masivă de retragere din conturi a 42 de miliarde de dolari într-o singură zi, ceea ce a determinat intrarea ei în insolvență.

Drept consecință, investitorii au căutat vulnerabilități în altă parte și au fugit de alte bănci unde au perceput riscuri.

Unele bănci s-au grăbit să liniștească deponenții. Creditorii americani ai First Republic Bank și Western Alliance au spus că lichiditatea și depozitele au rămas solide, chiar dacă acțiunile ambelor companii au scăzut vineri cu peste 14%.

Între timp, Commerzbank din Germania a declarat că nu a văzut niciun „risc corespunzător” pentru operațiunile sale într-o zi în care acțiunile sale au scăzut cu 2,6%.

Adam Turnquist, strateg tehnic șef al LPL Financial, a menționat că mai puțin de jumătate dintre companiile din Standard & Poor’s 500 se tranzacționau peste media lor din ultimele 200 de zile, în scădere bruscă de la 79% în februarie.

Silicon Valley Financial Group a fost o sursă de finanțare pentru startup-uri și un furnizor popular de procesare a salariilor și de gestionare a averilor personale.

Datele de reglementare arată că 89% din depozitele de 175 de miliarde de dolari ale băncii erau neasigurate la sfârșitul anului 2022, iar multe miliarde au rămas blocate în timp ce autoritățile de reglementare încercau să găsească un cumpărător.

Eșecul băncii va crește probabil presiunile asupra companiilor pentru a deveni profitabile, punând capăt erei în care investitorii erau dispuși să suporte ani de pierderi de dragul creșterii cotei de piață.

Bass și Ackman au avertizat că guvernul va trebui să acționeze rapid în rezolvarea Silicon Valley Bank pentru a oferi asigurări deponenților.

„Consecințele neintenționate ale eșecului guvernului de a garanta depozitele SVB sunt vaste și profunde și trebuie luate în considerare și abordate înainte de ziua de luni”, a scris Ackman într-un Tweet sâmbătă.

„Dacă nu vor face asta până mâine, avem o problemă sistemică”, a declarat Bass pentru Reuters într-un interviu.