FacebookTwitterLinkedIn

Ana Nicolau, directorul general al editurii Nemira, estimează că, în acest an, cititorii vor fi mai selectivi în achizițiile de carte și este optimită pentru viitorul cărții pentru că există în continuare oportunități de creștere pe piață.

Foto: Andreea Mitran

Forbes: Ce a însemnat anul 2021 pentru editura pe care o conduceți: un an al revenirii după șocul din 2020, un an obișnuit sau un an prevestitor pentru o nouă criză? (variația cifrei de afaceri față de 2020, lansări deosebite, evenimente, decizii de business, strategia, etc)

Ana Nicolau: Deși a fost un an dificil de navigat și plin de provocări, anul 2021 a fost totuși unul foarte bun pentru editura Nemira, cu o creștere CA de 41,25%.

Această creștere a fost corelată însă cu o scădere a profitului, din cauza presiunii constante pe costurile de producție și a unor investiții pe termen lung în produse digitale.

A fost un an în care am lansat două noi direcții de dezvoltare, prin imprintul de non-ficțiune ORION (coordonat de Laura Câlțea) și divizia de audiobooks (coordonată de Marian Coman).

Putem spune că anul 2021 a fost anul audiobook-urilor în România – în august s-a lansat pe piață AudioTribe, prima platformă de audiobook-uri din România, care își propune să împrietenească cititorii autohtoni cu cărțile audio, atât de populare pe piețele din Europa și Statele Unite.

Un proiect în care am rolul de cofondator, alături de fratele meu, Radu Nicolau, CEO al platformei, și în care librăriile Cărturești sunt un partener strategic.

Cu lansarea ORION, ne propunem să aducem constant în România cele mai actuale titluri din mai multe domenii de interes, de la actualitate politică la pop science și memoirs, precum și proiecte românești comisionate de noi cu autori în care credem.

Forbes: În prezent, piața editorială din România traversează o criză? Care sunt cauzele crizei și care sunt efectele asupra publicului consumator?

Ana Nicolau: Da, cu siguranță. De la sfârșitul anului 2021 s-a prefigurat o criză dublă, a materialelor de producție, pe de o parte, și a consumului, pe de cealaltă parte.

Din cauza problemelor apărute pe lanțurile de aprovizionare și a creșterii costului la energie, prețul hârtiei și costurile tipografice au crescut cu 50% -100%, iar tipografiile se confruntă cu dificultăți în a se aproviziona cu stocuri de hârtie suficiente pentru a acoperi cererea.

Din păcate, acesta a fost doar începutul; treptat am văzut o creștere a tuturor categoriilor de cheltuieli în business, ceea ce a dus evident la o creștere destul de bruscă a prețului cărților.

Chiar și așa, prețul cărților este încă relativ mic, dacă ne comparăm cu alte piețe europene.

Din păcate, nu vedem o cale de ieșire din această problemă – cărțile se vor scumpi în continuare, în ritm cu inflația, iar creșterea generală a prețurilor la nivel global nu este ceva specific industriei noastre.

Forbes: Ce anume îi răspundeți unui cititor care constată cu reproș: s-au scumpit cărțile, nu-mi permit să mai cumpăr! 

Ana Nicolau: Cred că un cititor care vrea să citească are multe opțiuni pe piață. Cele mai multe noutăți se găsesc în format digital, ca ebook sau audiobook – cu prețuri care încep de la 3 sau 4 euro și merg până la 13 euro pentru un bestseller.

Mulți distribuitori online au reduceri ocazionale de-a lungul anului, semnificative, de care pot profita cei care sunt pe buget redus. Iar bibliotecile sunt gratuite!

Deci, soluții și opțiuni există – unele chiar mai comode și ușor accesibile pentru cei dispuși să încerce cărțile digitale.  

Forbes: Care sunt îngrijorările dvs în ceea ce privește piața editorială din acest an? Dar motivele de optimism?

Ana Nicolau: Suntem îngrijorați de ritmul accelerat de creștere a inflației reale și de creșterea semnificativă a costurilor de producție.

Impactul se simte deja în piață, observăm o ușoară scădere în volumul de vânzări. Ne așteptăm ca cititorii să fie mai selectivi în achiziții anul acesta, însă suntem optimiști că există în continuare oportunități de creștere pe piață – și pregătim noi proiecte editoriale din toamnă.

Forbes: Un raport național, publicat recent de platforma BRIO (Platforma Digitală pentru Îmbunătăţirea Performanţelor Şcolare), arată că 42% dintre elevii din România sunt analfabeți funcțional. Cum comentați? Cine sunt responsabili, cine sunt vinovații acestei situații? Cum ar putea să scadă acest procent în următorii ani?

Ana Nicolau: Nu putem avea un sistem educațional performant fără o reformă adâncă în sistem, pe care niciun guvern nu se încumetă să o facă.

Cine sunt responsabilii? Noi, cu toții, pentru alegerile politice făcute în ultimii 30 de ani. Pentru că, în ciuda faptului că ne dorim „România educată”, nu putem să construim o strategie pe termen mediu și lung atunci când miniștrii Educației se schimbă anual și dacă nu alocăm bugete în acest sens.

Forbes: O idee: plafonarea prețului la cărți. O idee trăsnită sau o decizie de luat în seamă de guvern pentru revitalizarea pieței editoriale din România?

Ana Nicolau: Nu cred că ar trebui să vorbim de o plafonare a prețului cărții, ci de o lege a prețului fix la cărți. Acest lucru ar putea proteja întregul ecosistem editorial și ar susține librăriile, care vor fi primele lovite în cazul unei noi crize.

De asemenea, asta ar putea încuraja deschiderea de noi librării în orașe mai mici și ar putea duce la o revitalizare a vieții culturale în spațiile urbane și rurale.

Librăriile sunt o parte vitală a ecosistemului lumii culturale și sunt amenințate cu dispariția, din cauza costurilor în creștere și a concurenței asimetrice cu reduceri masive din online.

(31 mai 2022)