
Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate (CJAS) Botoşani a amendat Spitalul Judeţean de Urgenţă „Mavromati” cu 42.272 lei (8.500 euro) în urma decesului Alexandrei Ivanov la Maternitatea din localitate, potrivit directorului executiv al CJAS, Alina Mustiaţă, citată de Agerpres.
Aceasta în condițiile în care un medic specialist, gradația 2, care lucrează într-o unitate județeană UPU, ATI, ambulanță, obține în mână lunar 2.500 de euro, potrivit calculatorului disponibil al Federației Solidaritatea Sanitară din România.
Potrivit Alinei Mustiață, cuantumul sancţiunii reprezintă 0,5% din suma contractată de SJU pentru serviciile medicale spitaliceşti, fiind aplicată „pentru nerespectarea obligaţiei contractuale prevăzute la art.7, lit.d din Contractul de furnizare servicii medicale spitaliceşti”, legat de fişa de observaţie a pacientei Alexandra Ivanov.
Managerul interimar al SJU, medicul Monica Adăscăliţei, anunţă că va contesta sancţiunea: „Această sancţiune nu ştiu dacă este chiar justificată, dar e dreptul celor de la Casa de Asigurări să ne sancţioneze, iar noi să contestăm. Dacă vom avea dreptate, vom câştiga. Dacă nu, vom pierde şi vom plăti această amendă, de 0,5% din contract. În urma discuţiilor cu juriştii spitalului, considerăm că această decizie poate fi contestată. Instanţa ne va spune dacă avem dreptate sau nu”, a declarat, într-o conferinţă de presă, Monica Adăscăliţei.
Alexandra Ivanov, o tânără de 25 de ani, a murit pe 18 august, la aproape nouă ore după ce a fost internată în Maternitatea din Botoşani. Tânăra de 25 de ani nu a beneficiat, timp de aproape şapte ore, de îngrijiri medicale, se arată într-un raport preliminar întocmit de Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Botoşani.
Inspectorii sanitari au stabilit că, „de la ora 00,45, când i s-a administrat ser fiziologic şi un medicament, până la 07:35, nu a mai fost efectuată nicio manevră de îngrijire” pentru pacienta respectivă.
În România, procedura de constatare a unui malpraxis este foarte greoaie, iar legea malpraxisului, veche de 25 de ani, îi nemulțumește atât pe medici, cât și pe pacienți. Tergiversarea deciziilor în cazurile de posibil malpraxis este una dintre probleme care scad încrederea românilor în sistemul de sănătate. În prezent, 55.000 de medici din România plătesc anual polițe de asigurare obligatorie pentru malpraxis unei societăți de asigurări.
În perioada 2015-2021, Colegiul Medicilor a retras 5 permise de liberă practică medicilor care au făcut erori medicale. Numărul sesizărilor din această perioadă a fost de 971.