FacebookTwitterLinkedIn

Amazon Europe nu a plătit impozit pentru vânzări de 55 de miliarde de dolari realizate în 2021. Compania a primit, de asemenea, credite fiscale de 1 miliard de euro, informează Bloomberg

Deși principala afacere europeană a Amazon a înregistrat o creștere a vânzărilor la aproximativ 55 de miliarde de dolari anul trecut, compania a evitat să plătească impozite; a înregistrat o pierdere de 1,16 miliarde de euro (1,26 miliarde de dolari) și chiar a primit 1 miliard de euro în credite fiscale. 

Divizia Amazon EU Sarl are sediul în Luxemburg și raportează venituri din sucursalele sale din Marea Britanie, Germania, Franța, Italia, Spania, Polonia, Suedia și Țările de Jos. Vânzările sale au crescut cu 17% în 2021.

„În întreaga Europă, plătim impozit pe profit în valoare de sute de milioane de euro”, a declarat un purtător de cuvânt al Amazon pentru Bloomberg. El a subliniat că veniturile, profitul și impozitele sunt raportate autorităților locale din fiecare țară. Compania a declarat că a înregistrat pierderi, după ce anul trecut a deschis peste 50 de noi site-uri pe continent.

Ani de zile, Amazon a fost subiectul criticilor pentru deducerile fiscale pe care le primește și pentru modul în care raportează veniturile. În 2017, Uniunea Europeană a amendat Amazon cu 250 de milioane de euro pentru presupusele practici ilegale de ajutor de stat, care datează de la începutul anilor 2000. Amazon a contestat cu succes decizia, anul trecut, dar Comisia Europeană a depus un recurs la Curtea Europeană de Justiție.