FacebookTwitterLinkedIn

 Compania a semnat anul acesta livrarea a 19.000 mp de tâmplărie din aluminiu, din care 3.900 mp uși glisante în diverse variante constructive. Tendința principală a acestui an este creșterea cererii pentru produse cu coeficienți energetici ridicați, ferestrele eficiente energetic reprezențând 25% din totalul sistemelor contractate.

“Se observă clar o preferință din ce în ce mai ridicată a dezvoltatorilor de proiecte rezidențiale pentru utilizarea de sisteme pentru ferestre și uși cu eficiență energetică ridicată. Nu este vorba doar de noul standard european NZEB – Nearly Zero Energy Building sau de cerințele specifice pentru obținerea certificărilor verzi LEED sau BREEAM, cât de elemente de diferențiere pe care dezvoltatorii proiectelor premium încearcă să le aducă pe piață pentru cumpărătorii finali ai apartamentelor (un grad mai ridicat de confort și economii considerabile la factura de încălzire),” declară Attila Beer, Country Manager Alukönigstahl România și Moldova, care a comercializat anul acesta sisteme arhitecturale sustenabile pentru un număr total de 120 de proiecte, până în prezent.

Între proiectele rezidențiale pentru care Alukönigstahl a livrat sisteme din aluminiu și tâmplărie PVC anul acesta se numără ansambluri precum Nusco City (NUSCO Imobiliara), Cortina North (Eden Capital Development), ansamblul rezidențial Avalon Băneasa Residence Park (Prime Kapital), Isho Living 2 Timișoara (Mulberry Development), Buena Vista Residencial (Latres Invesții), Triama Residence (Speedwell).

„Pe segmentul de retail, deși au lipsit marile investiții, în primele 9 luni ale anului am livrat sau avem în curs de livrare sisteme de tâmplărie din aluminiu pentru 18 magazine Kaufland, un centru logistic Lidl și alte 40 de magazine Lidl, distribuite pe întreg teritoriul țării“, adaugă reprezentantul Alukönigstahl.

Ponderea proiectelor de clădiri de birouri față de segmentul rezidențial s-a modificat anul acesta, conform dinamicii pieței. Astfel, 60% din cerere a fost înregistrată pe segmentul rezidențial, 16% – proiectele de retail, 8% – proiectele de birouri, restul de 16% fiind înregistrat pe segmentul proiectelor hoteliere, industriale și logistice, stadioane sau clinici și spitale.

Cele mai importante proiecte contractate de Alukönigstahl în ultimele luni au fost ansamblul rezidențial One Peninsula (One United Properties), Complexul Cortina North (Eden Capital Development), clădirea de birouri Equilibrium (faza 2, dezvoltată de Skanska), Swissotel din București (Niro Investment Grup),  Unique Residence Iași (M2M Solution).

Provocările principale ale acestui an rămân în continuare cele legate de creșterea prețurilor materiilor prime, care au crescut necontrolat pe piețele internaționale, ceea ce a determinat o lipsă de predictibilitate pe segmentul dezvoltării imobiliare, cât și o creștere inevitabilă a prețurilor de achiziție la beneficiarii finali ai proiectelor.

O altă problemă este generalizarea penuriei de materii prime, care se reflectă și pe segmentul profilelor din aluminiu, dar și în activitatea de producție a izolatorilor și garniturilor, dar și a profilelor din PVC, fapt care duce la creșterea imprevizibilă a temenelor de livrare, subliniază oficialii companiei.

Alukönigstahl este furnizor exclusiv în România pentru Schüco (lider mondial în sisteme din aluminiu și PVC) și Jansen (furnizor de sisteme de profile din oțel).