FacebookTwitterLinkedIn

Volumul de dealuri private începute anul trecut și în curs de finalizare anul acesta, în care a fost implicată compania de consultanță juridică ONV Law, se ridică la 35 milioane de euro. Tranzacțiile vizează investiții în spații de producție pentru diverse industrii și depozite logistice, precum și preluarea unor business-uri existente în domeniul construcțiilor, engineering, robotică, producție industrială, după cum declară pentru Forbes Alina Bilan, Partener ONV Law. Diferența este însă remarcabilă față de zona de investiții publice, unde compania a asistat “clienți publici și privați în licitații cu valori cumulate de peste 3 miliarde de euro”.

Potrivit ONV Law, în următorii 2-3 ani, sectorul public va fi cel care va susține construcțiile, iar investițiile private noi vor fi destul de puține. Astfel, pe segmentul achizițiilor publice, oportunitățile vin din proiectele de infrastructură, utilități, construcții clădiri administrative, infrastructura de învățământ și sanitară, infrastructura verde de transport, clădiri de patrimoniu sau lucrări de eficiență energetică pentru blocuri. 

“În anul 2023 și 2024 vom asista la o efervescență pe piața construcțiilor publice, datorită fondurilor din PNRR și din Politica de Coeziune 2021-2027. Anul 2023 este anul lansărilor de apeluri de proiecte, semnărilor de contracte de finanțare și al publicării licitațiilor”, precizează Alina Bilan. 

Exemplificând, ea spune că există în acest moment contracte de finanțare semnate în valoare de 120 milioane euro pentru 69 de ambulatorii de specialitate ce vor fi renovate, extinse și dotate cu echipamente de înaltă calitate, 27 noi contracte în valoare de 43,7 milioane euro pentru restaurarea obiectivelor naționale de patrimoniu, iar pentru restaurarea a 187 obiective incluse în cele 12 rute turistice și culturale au fost deja semnate 58 de contracte de finanțare în valoare totală de 93,92 milioane de euro.

De asemenea, pentru Politica de Coeziune 2021-2027 sunt disponibile finanțări în valoare totală de 46 miliarde de euro, pentru cele 16 programe aprobate pentru perioada de 2021-2027 (8 programe naționale și 8 programe regionale). În anul 2023 vor fi lansate 490 de apeluri de proiecte, în valoare de 36,4 miliarde de euro. În ceea ce privește Politica de Coeziune, 246 de apeluri, în valoare de 16,4 miliarde de euro, vizează autoritățile publice locale, pentru infrastructura de transport, educație și sănătate.

“Sunt preconizate, de asemenea, apeluri în valoare de 0,3 mld. euro pentru eficiența energetică a blocurilor de locuințe multifamiliale și de 1,5 mld. euro pentru îmbunătățirea performanței energetice a clădirilor publice. Sume mari sunt prevăzute anul acesta pentru apeluri de proiecte în valoare de 1,7 mld. euro pentru 7 spitale județene/centre de transplant noi construite și dotate, de 2 mld. euro pentru 20 de spitale municipale orășenești/municipale/mici noi construite sau reabilitate și dotate, și de 0,6 mld. euro pentru reabilitarea/construirea și dotarea a 36 unități sanitare”, afirmă reprezentanta ONV Law.

Apeluri importante de proiecte vor fi în valoare de 0,2 mld. euro pentru infrastructura educațională universitară și de 0,5 mld. euro pentru infrastructură de licee, școli, grădinițe.

În ceea ce privește investițiile private, din analiza ONV Law se constată faptul că investitorii se concentrează pe depozite logistice și industriale, însă “piața de construcții și real estate este caracterizată în acest moment de mult scepticism și precauție”. Astfel, majoritatea clădirilor de birouri sau investițiilor noi pe care le vom vedea în viitorul apropiat sunt cele care au fost deja autorizate sau care au apucat să aibă aprobate PUZ-uri, adică proiecte în care deja s-au investit fonduri în achiziția de terenuri, studii, proiectare, autorizare. “Mulți investitori au început să își caute parteneri sau asocieri pentru a continua proiecte pe care nu le mai pot duce individual. Creșterea prețurilor și a inflației, costurile crescute de finanțare și scăderea puterii de cumpărare au generat o stopare a investițiilor imobiliare”, mai spune Alina Bilan.

După un 2022 deosebit de provocator pentru sectorul construcțiilor, în care companiile au căutat diverse soluții pentru a evita insolvența și blocajele, anul acesta, sectorul construcțiilor publice “depinde foarte mult de capacitatea administrativă a autorităților publice de a depune proiecte pentru accesarea de fonduri din PNRR și Politica de Coeziune, de a elabora documentații de atribuire corecte și de a lansa licitațiile rapid pentru a se încadra în cerințele finanțatorului european”.

Din perspectiva ONV Law, costurile de realizare ale unei investiții private au crescut și se estimează continuarea creșterii, “datorită faptului că proiectarea și execuția clădirilor care trebuie să respecte noile standarde de performanță energetică presupun o durată mai mare de proiectare și execuție”. 

În plus, Bucureștiul reprezintă în acest moment un contraexemplu pentru stimularea investițiilor în domeniul construcțiilor, de vreme ce “procesul de emitere a certificatelor de urbanism sau a autorizațiilor de construire a devenit unul aproape inaccesibil, cu întârzieri și de 3 ani la avizare, și cu metodologii de examinare și emitere a certificatelor și autorizațiilor opace, solicitându-se informații și documente care nu sunt prevăzute de lege”, spune reprezentanta ONV Law. “Abordările radicale nu duc niciodată la un rezultat pozitiv și sunt de natură să blocheze dezvoltarea economică a capitalei care nu poate rămâne încremenită din punct de vedere urbanistic. Situații similare se întâlnesc și în alte orașe mari din țară”, adaugă ea. 

În concluzie, 2023 ar putea fi un an de expectativă pentru investitori. Cei care și-au obținut deja autorizațiile de construire trebuie să își continue investițiile și să se încadreze în termenul autorizațiilor. Însă lucrurile sunt ceva mai complicate pentru cei care planifică noi investiții, “întrucât anul trecut s-au modificat/schimbat peste 30 de normative de proiectare care impun cerințe noi și care cresc considerabil costurile unei investiții”, concluzionează reprezentanta ONV Law.