FacebookTwitterLinkedIn

Alexandru Rafila, ministrul Sănătăţii, a declarat că înţelege revendicările angajaţilor de la Direcţiile de sănătate publică din ţară, care au organizat proteste nemulţumiţi de nivelul de salarizare. El a promis că va face demersuri pentru a fi găsită o soluţie atât pentru aceşti salariaţi, cât şi pentru cei din aparatul ministerului.

Alexandru Rafila a spus că va avea întâlniri, începând de luni, cu sindicatele reprezentative în domeniu.

Alexandru Rafila: „Eu voi avea întâlniri, începând de mâine, cu sindicatele reprezentative. Am discutat deja subiectul cu cei de la Sanitas. O să fac o întâlnire în cursul săptămânii şi cu celelalte sindicate care au membri de la nivelul DSP-urilor.

Sincer să fiu, nu pot să nu înţeleg revendicările pe care le au colegii noştri de la Direcţiile de sănătate publică, care mai ales în pandemie au dus greul – a fost foarte, foarte greu.

Mai este un lucru pe care trebuie să îl înţelegem: profesionalizarea, medicalizarea Direcţiilor de sănătate publică, păstrarea personalului medical este esenţială, pentru că nu poţi să faci sănătate publică fără oameni din sănătate.

Din punctul acesta de vedere, atât cât o să pot, voi face demersuri încât să găsim o soluţie şi pentru colegii noştri din Direcţiile de sănătate publică şi, bineînţeles, din aparatul Ministerului Sănătăţii”, conform Agerpres.

Ministrul a precizat că majorările salariale se pot face doar prin hotărâri ale guvernului, nu prin decizii ale ordonatorului de credite.

El crede că se va găsi o soluţie pentru armonizarea salariilor între cei care lucrează pentru Casele de asigurări de sănătate şi cei din Direcţiile de sănătate publică.

Guvernul a aprobat suplimentarea bugetului Case Naţionale de Asigurări de Sănătate cu 1,7 miliarde de lei, iar pe măsură ce se acumulează bani la buget vor fi direcţionaţi către CNAS, astfel încât să nu existe o întrerupere a activităţii medicale.