FacebookTwitterLinkedIn

Oficialii din Ministerul Agriculturii au anunțat că anul acesta fermierii români vor primi ajutoare în valoare de peste un miliard de lei, ceea ce înseamnă o valoare de două ori mai mare față de 2021 în sectorul vegetal și de șase ori mai mare în cel zootehnic.

În acest sens, potrivit ministrului de resort, Adrian Chesnoiu, Guvernul a aprobat o hotărâre prin care se aprobă plafoanele alocate Ajutoarelor Naționale Tranzitorii (ANT) în sectoarele vegetal și zootehnic, pentru anul de cerere 2021.

„Sunt lucruri extrem de importante, pentru că fermierii au nevoie de finanțare în aceste vremuri extrem de încărcate. Am dublat practic suma alocată fermierilor în sectorul vegetal, de la 44 de milioane de euro, cât s-a plătit în 2021, la peste 88 de milioane de euro anul acesta”, a spus Chesnoiu.

În sectorul zootehniei, suma a fost majorată de șase ori, de la 20 de milioane de euro anul trecut, la peste 135 de milioane de euro anul acesta, ministrul Chesnoiu susținând că în 2022 un număr de peste 810.000 de fermieri vor beneficia de 225 de milioane de euro, adica peste un miliard de lei.

Plafoanele alocate Ajutoarelor Naționale Tranzitorii în sectorul vegetal sunt în sumă totală de peste 88,5 milioane de euro, din care 85 milioane de euro sunt destinate pentru culturile amplasate pe teren arabil; 5.500 de euro pentru in pentru fibră și cânepă pentru fibră; peste 1,6 milioane de euro sunt destinați pentru tutun, 84.000 euro pentru hamei, iar peste 1,5 milioane de euro pentru sfecla de zahăr.

În sectorul zootehnic, plafoanele alocate ANT se ridică la 135,4 milioane de euro si se repartizează astfel: peste 18,5 milioane de euro pentru schema decuplată de producție, specia bovine, în sectorul lapte; 77,8 milioane de euro pentru schema decuplată de producție, specia bovine, în sectorul carne și ușor peste 39 de milioane de euro pentru schema cuplată de producție, speciile ovine/caprine.

Cuantumurile per unitate de măsură se calculează de către Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură, prin raportarea plafoanelor stabilite prin prezentul act normativ la numărul total de hectare/ la cantitățile de lapte livrate și/sau vândute direct eligibile/efectivele eligibile pentru anul 2021, corespunzătoare fiecărui ANT.