FacebookTwitterLinkedIn

Şeful Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Grossi, a avertizat că indiferent care din părțile implicate în conflict a bombardat centrala nucleară Zaporojie din Ucraina „se joacă cu focul”, iar o echipă de experți se pregăteşte să inspecteze luni facilitatea pentru a vedea dacă a fost afectată de atacurile din weekend.

Atacurile asupra celei mai mari centrale nucleare din Europa, din sudul Ucrainei, au avut loc în timp ce lupte grele se dau în estul ţării, unde forţele ruseşti au bombardat poziţiile ucrainene de-a lungul liniei frontului. Bombardarea centralei nucleare vine după o serie de eşecuri pentru forţele ruseşti în regiunea Herson şi după un răspuns al Moscovei, care a lansat mai multe zile un val de rachete asupra întregii Ucraine, vizându-i în special infrastructura civilă energetică, relatează Reuters.

„Oricine se află în spatele acestui atac trebuie să înceteze imediat. Aşa cum am mai spus de multe ori, vă jucaţi cu focul!”, a avertizat Rafael Grossi.

Echipa AIEA intenţionează să facă o evaluare luni, a declarat Grossi, dar operatorul rus de energie nucleară Rosenergoatom susține că vor exista restricţii cu privire la ceea ce ar putea inspecta echipa.