
Grupul Agroland, deținătorul celei mai mari rețele de magazine agricole din România, a raportat venituri de 66,8 milioane de lei în primul trimestru al anului, o creștere cu 21% față de aceeași perioadă a anului trecut. Și profitul net al companiei a crescut cu 31% comparativ cu primul trimestru din 2021, ajungând la 1,6 milioane de lei.
Compania a deschis trei noi magazine MEGA, în Pașcani, Huși și Timișoara, astfel că rețeaua sa numără acum 19 locații. Pentru 2022, obiectivul companiei este de a se extinde la un total de 25 de magazine MEGA. În plus, de la începutul anului, au fost inaugurate și patru magazine tradiționale – în Costești, Dorohoi, Valu lui Traian și Recaș.
„Extinderea rețelei MEGA începe să aibă un impact semnificativ asupra rezultatelor noastre, și, în acest context, doresc să evidențiez faptul că în T1 2022, am primit peste 187.000 de clienți în magazinele noastre, iar din toate canale de vânzare (tradiționale, MEGA, online și prin francizați), magazinele MEGA au avut cea mai mare contribuție, de peste 93.000 de clienți, pentru al doilea trimestru consecutiv, depășind performanța magazinelor tradiționale,” a declarat Horia Cardoș, fondator și CEO al Agroland Business System.
În primul trimestru din 2022, Grupul Agroland a operat 249 de magazine (17 MEGA și 232 tradiționale), cu 17 mai multe decât în perioada similară 2021. Numărul de clienți a crescut cu 54%, ajungând la peste 187 mii de clienți care au vizitat magazinele Agroland Tradițional și MEGA în primul trimestru al anului.
Vânzările online au înregistrat o scădere de 2%, ajungând la 1,2 milioane de lei în primele trei luni ale anului, iar numărul clienților a scăzut cu 11%, în timp ce valoarea medie a bonului fiscal a crescut cu 11%, până la 179 de lei. Compania pune scăderea minoră a vânzărilor online pe seama faptului că departamentul online s-a reorganizat și s-a mutat într-o locație nouă.
Pe tipologii de produs, cea mai mare creștere a fost înregistrată la nivelul inputurilor, care au crescut cu 42%, urmate de produsele pet-food, cu o creștere de 54%, în timp vânzările de produse pentru ferme s-au dublat, ajungând la 3,1 milioane de lei, iar vânzările de produse food, care reprezintă vânzarea ouălor de consum, au crescut cu 51%, ajungând la 3,4 milioane de lei.
Categoria furaje și concentrate, cu cea mai mare contribuție la cifra de afaceri combinată, a înregistrat o scădere de 6% până la 18,4 milioane de lei. Vânzările de pui de o zi au înregistrat o scădere de 18%, până la 12,2 milioane de lei. Furajele, puii, echipamentele și aditivii sunt categoriile de produse cel mai afectate de decalarea sezonului din cauza vremii nefavorabile din luna martie, fiind înregistrate temperaturi mult mai scăzute decât cele obișnuite pentru această perioadă a sezonului.
Board-ul companiei va discuta, în cadrul Adunării Generale a Acționarilor din 27 iunie, oportunitatea achiziționării Fabricii de Nutrețuri Combinate din Caransebeș, la un preț de achiziție este de 950.000 de euro fără TVA. Fabricii de nutrețuri combinate ar putea asigura livrarea de furaje pentru găinile din ferma Avicola Mihăilești. De asemenea, pe agenda Adunării se află și aprobarea obținerii a două facilități de credit cu o valoare totală de 9,2 milioane de lei, inclusiv pentru finanțarea activității curente a Avicola Mihăilești și achiziția de cereale din recolta nouă pentru fabrica de la Caransebeș.