FacebookTwitterLinkedIn

Creșterea economică a României va fi sustinută de consum, dar şi de investițiile publice şi private. Guvernul se va confrunta în continuare cu deficite fiscale şi de cont curent ridicate, se arată în raportul periodic privind piața locală.

Moody’s preconizează un deficit fiscal de 5,7% din PIB în 2024, îmbunătăţit doar marginal faţă de 2023, şi un deficit de cont curent de 6,6% din PIB, în uşoară scădere de la 7% în 2023. ”Comisia Europeană va concluziona probabil în această primăvară că România nu şi-a îndeplinit obiectivele fiscale în cadrul procedurii de deficit excesiv, dar Moody’s se aşteaptă ca guvernul să nu anunţe măsuri suplimentare de consolidare decât după alegerile parlamentare din a doua jumătate a anului 2024”, se precizează în raport.

Ratingul Baa3 acordat de Moody’s României reflectă potenţialul puternic de creştere a economiei, susţinut de fondurile importante de la Uniunea Europeană şi de investiţii străine directe (ISD) În opinia agentiei de rating, puterea economică ridicată a pieței locale este contrabalansată de instituţii publice mai slabe, precum şi de deficite fiscale şi de cont curent ridicate, deşi acesta din urmă este finanţat în principal din surse stabile.

Gradul de îndatorare a guvernului României este mai puternic decât al celorlalte tări cu acelaşi rating, dar se va deteriora treptat în anii următori din cauza deficitelor fiscale ridicate şi a creşterii plăţilor de dobânzi.

Ratingul “a3” pentru soliditatea economică a României reflectă potenţialul puternic de creştere pe termen mediu al ţării, precum şi dimensiunea şi nivelul moderat al veniturilor bugetare. Scorul “baa3” pentru soliditatea instituţiilor şi a guvernanţei echilibrează calitatea relativ slabă a instituţiilor cu scoruri moderate pentru eficacitatea politicii fiscale, monetare şi macroeconomice. Punctajul “a3” pentru soliditatea fiscală echilibrează povara încă moderată a datoriei ţării şi indicatorii favorabili de accesibilitate a datoriei cu nivelul relativ ridicat al datoriei publice denominate în monedă străină.

Scorul pentru susceptibilitatea României la riscul de evenimente este “ba”, determinat de riscul politic generat de războiul dintre Rusia şi Ucraina (Ca stabil), cu care România are o graniţă comună, precum şi de tensiunile sporite din Republica Moldova (B3 stabil).

”Perspectiva stabilă pune în balanţă forţa economiei româneşti cu dificultăţile continue ale Guvernului de a reduce în mod durabil şi semnificativ deficitele fiscale şi de cont curent ridicate. Deşi acestea nu prezintă riscuri iminente pentru profilul de credit al României, deficitele gemene reprezintă totuşi o sursă de vulnerabilitate pentru solvabilitatea suveranului”, potrivit raportului Agenției de rating Moody’s.

Fii la curent cu tot ce contează în business-ul din România și abonează-te la canalul nostru de Whatsapp Forbes Romania