Companiile ruse au fost scufundate într-o criză tehnologică de sancțiunile occidentale care au creat blocaje severe în furnizarea de semiconductori, echipamente electrice și hardware-ul necesar pentru alimentarea bazelor de date ale națiunii.
Majoritatea producătorilor de cipuri din lume, inclusiv Intel, Samsung, TSMC și Qualcomm, au oprit complet afacerile cu Rusia după ce SUA, Marea Britanie și Europa au impus controale la exportul produselor care utilizează cipuri fabricate sau proiectate în SUA sau Europa. Acest lucru a creat un deficit de cipuri care intră în producția de mașini, aparate de uz casnic și echipamente militare. Livrările de semiconductori mai avansați, utilizate în electronice de ultimă oră și hardware IT, au fost, de asemenea, reduse drastic. În plus, capacitatea țării de a importa tehnologie străină și echipamente care conțin aceste cipuri, inclusiv smartphone-uri, echipamente de rețea și servere de date, a fost drastic afectată, conform Financial Times.
Amploarea fără precedent a sancțiunilor occidentale ca răspuns la războiul președintelui Vladimir Putin din Ucraina forțează Rusia să facă ceea ce banca centrală a spus că ar fi o „transformare structurală” dureroasă a economiei sale. Întrucât țara nu poate exporta o mare parte din materii prime, importa bunuri critice sau accesa piețele financiare globale, economiștii se așteaptă ca produsul intern brut al Rusiei să scadă cu până la 15% în acest an.
Controalele exporturilor privind tehnologia „cu dublă utilizare”, care poate avea atât aplicații civile, cât și militare, cum ar fi microcipurile, semiconductorii și serverele, ar putea avea unele dintre cele mai severe și de durată efecte asupra economiei Rusiei. Cele mai mari grupuri de telecomunicații ale țării nu vor putea accesa echipamente 5G, în timp ce produsele de cloud computing de la liderul tehnologic Yandex și Sberbank, cea mai mare bancă din Rusia, se vor lupta să își extindă serviciile de furnizare de date.
Rusia nu are un sector tehnologic avansat și consumă mai puțin de 1% din semiconductorii lumii. Acest lucru a însemnat că sancțiunile au avut un impact mult mai puțin imediat asupra țării decât controalele similare ale exporturilor către China, gigantul producției globale de tehnologie, când au fost introduse în 2019. Rusia are mai multe companii interne de cipuri, și anume JSC Mikron, MCST și Baikal Electronics, dar grupurile ruse s-au bazat anterior pe importul unor cantități semnificative de semiconductori finiți de la producători străini, cum ar fi SMIC în China, Intel în SUA și Infineon în Germania. MCST și Baikal s-au bazat în principal pe fabricanții din Taiwan și Europa pentru producerea cipurilor pe care le proiectează.
MCST a declarat că analizează trecerea producției la fabricile rusești deținute de JSC Mikron, unde a spus că ar putea crea „procesoare cu tehnologie rusă”, potrivit site-ului de știri de afaceri RBC. Dar Sberbank a declarat anul trecut că cipurile Elbrus, dezvoltate de MCST, au eșuat, capacitatea lor de memorie, procesare și lățime de bandă fiind cu mult sub cele dezvoltate de Intel.
Ca răspuns, Rusia a introdus luna aceasta o schemă de import prin care companiilor li se permite să „importe în paralel” hardware, inclusiv servere, mașini, telefoane și semiconductori, dintr-o listă lungă de companii fără acordul mărcii comerciale sau al deținătorului drepturilor de autor. În trecut, Rusia a putut să se bazeze pe lanțuri de aprovizionare neautorizate pentru furnizarea unor echipamente tehnologice și militare, cumpărând produse occidentale de la dealerii din Asia și Africa prin intermediul brokerilor.
Oficialii ruși au explorat și mutarea producției către fabricanții din China, dar există puține dovezi că Beijingul vine în ajutor în acest sens. Ei au adăugat că, în ciuda reticenței președintelui chinez Xi Jinping de a condamna războiul din Ucraina, mai multe companii chineze au decis să nu mai vândă smartphone-uri către Rusia, chiar dacă aceste produse electronice au fost excluse din sancțiuni în efortul de a nu pedepsi direct consumatorii ruși, pentru că erau îngrijorate de impactul asupra mărcilor lor.
De când sancțiunile au intrat în vigoare, principalele grupuri de servicii cloud din Rusia, Yandex, VK Cloud Solutions și SberCloud, au cunoscut o creștere a cererii pentru serviciile lor, deoarece majoritatea companiilor rusești nu mai sunt dispuse să-și găzduiască aplicațiile în centre de date din străinătate, potrivit analiștilor de la grupul de informații de marketing IDC.