FacebookTwitterLinkedIn

Cifra de afaceri a Grupului TeraPlast în intervalul ianuarie – septembrie 2022 a atins nivelul de 563,6 milioane de lei, în creștere cu 25% față de aceeași perioadă a anului trecut. EBITDA (profitul înainte de a scădea amortizarea, dobânzile și cheltuielile cu impozitul pe profit) aferentă celor trei trimestre s-a situat la 48,5 milioane de lei, în scădere cu 25% comparativ cu rezultatele record din primele nouă luni din 2021. 

Business-ul de Instalații al TeraPlast a avut o cifră de afaceri în creștere cu 28% față de primele nouă luni din 2021, în timp ce EBITDA a înregistrat o creștere cu 6% față de aceeași perioadă a anului trecut, în ciuda condițiilor economice foarte provocatoare. Compania a anunțat că exporturile au crescut cu 51% în primele nouă luni ale anului curent față de aceeași perioadă a anului anterior.

EBITDA TeraPlast și TeraPlast Recycling, business-uri mature ale grupului, cu acoperire de 87% în cifra de afaceri, a fost de 11,5% (vs 14,3%, 9 luni 2021). Contextul macroeconomic în continuă degradare a erodat marjele comparativ cu profitabilitatea record de anul trecut. EBITDA Grupului, de 8,6%, este grevată de o evoluție sub așteptări a liniei ambalaje flexibile ce necesită mai mult timp pentru atingerea masei critice, într-o piață în reașezare. Business-ul ferestre și uși este în accelerare și creștere a performanțelor operaționale, după o perioadă de câteva luni de la implementarea prețurilor majorate în relația cu marii clienți.

Pentru întreg anul 2022, cifra de afaceri a Grupului va fi aproape de cea bugetată, de aproximativ 727 milioane lei. Grupul estimează o EBITDA consolidată de circa 60 milioane lei, cu 20% mai puțin față de anul trecut, dar peste nivelul din 2020.

Grupul TeraPlast nu renunță la planurile de dezvoltare, considerând că în această perioadă vor exista mai multe oportunități pe piața de M&A, pe piețele de export, precum și pentru a fi în cea mai bună poziție pentru următorul ciclu de creștere. 

Contextul economic, intern și internațional, a impactat rezultatele Grupului. Evoluția sectorului de construcții a arătat o performanță sub așteptări. Segmentul construcțiilor inginerești a înregistrat o scădere anuală de 3,8% în primele opt luni ale anului, conform datelor statistice ajustate sezonier publicate de INS. 

Volumul exporturilor a crescut în primele nouă luni cu 51% față de aceeași perioadă a anului anterior, iar ponderea în totalul cifrei de afaceri a urcat la 16%, de la 13%, nivelul atins în intervalul ianuarie-septembrie 2021. Pentru a sprijini activitatea de export, în trimestrul al treilea TeraPlast a deschis o subsidiară în Ungaria cu scopul înființării unui centru logistic care să asigure o prezență mai bună pe piața locală. 

Profitul net înregistrat în perioada ianuarie-septembrie a fost de aproape 16,4 milioane lei, în scădere cu 62% față de aceleași luni din 2021. Comparația este făcută, însă, cu un rezultat excepțional înregistrat anul trecut, peste așteptările momentului. Decalajul semnificativ între evoluția performanței operaționale și cea a profitului net a fost determinat de creșterea semnificativă a ratelor dobânzilor, într-o perioadă în care Grupul a investit 70 milioane de lei pentru finalizarea proiectelor începute anul trecut și a suportat creșterea capitalului circulant necesar produselor noi.