FacebookTwitterLinkedIn

Adrian Viman, fostul executiv care a condus afacerile Kaufland România și apoi Kaufland Germania, a dat cariera corporatistă pe antreprenoriat. În prezent, Viman investește în trei direcții de dezvoltare ale pieței românești: Estoria City din zona Pallady, București, un proiect imobiliar mixt, cu componente de retail, rezidențial și birouri; Meta Estate Trust, holdingul imobiliar care va lansa în curând prima platformă de crowdfunding a acestui sector, precum și în rețeaua de fitness Clever Fit, pentru care a obținut drepturile francizei master de la compania-mamă din Germania.

Proiectul Estoria City, unde Adrian Viman este acționar, presupune construcția unui complex mixt de dimensiuni mari, desfășurat pe o suprafață de 14 hectare din zona Pallady, în estul Bucureștiului. Realizat în parteneriat cu firma Hexagon, Estoria City va cuprinde, pe lângă apartamente, și birouri, magazine, cafenele, farmacii, supermarketuri, bănci și multe spații verzi. 

Dezvoltarea rezidențială este gândită în patru faze, fiecare cu câte 250 de apartamente, plus un centru comercial de cca 16.000 mp și un magazin Mobexpert. Zona de birouri ar putea avea în jur de 10.000 mp. 

În prezent, se apropie de finalizare construcția primei faze rezidențiale, care a necesitat până acum investiții de 10 milioane de euro. “Suntem în proces de autorizare a celei de-a doua faze. Încercăm să optimizăm costurile, în condițiile creșterilor de prețuri ale materialelor de construcții”, punctează Adrian Viman. Până în luna martie se vânduse 76% din totalul apartamentelor disponibile în Estoria City. 

Stadiul proiectului Estoria din estul Bucureștiului, luna aprilie

Acționar al Meta Estate Trust, care vizează listarea pe piața AeRO în acest an

Al doilea proiect în care s-a implicat este Meta Estate Trust, companie de tip holding ce activează în sectorul imobiliar printr-un model investițional, funcționând ca agregator de capital de la mai mulți investitori, pentru a-l direcționa mai apoi înspre oportunități ale pieței. Compania a investit până acum peste 17 milioane de euro în 21 de proiecte amplasate în mai multe orașe din țară și are în vedere listarea pe piața AeRO a Bursei de Valori din București. 

Fondat anul trecut de Eugen Voicu, acționarul majoritar al Certinvest, holdingul cuprinde nume grele din imobiliare, energie, transport, HoReCa și piața de capital. Dintre investițiile pe care le-a avut până acum se numără The Lake House (Sibiu), Bliss Estate (Brașov), DeSilva Residence și The Level (București) și altele. Potrivit companiei, randamentul brut anualizat pentru investițiile exitate a depășit 20%. Alături de Eugen Voicu și Adrian Viman, din Consiliul de Administrație al Meta Estate Trust mai fac parte și Ciprian Lăduncă, membru în AmCham, Ionuț Nicolescu, cofondatorul companiei de consultanță imobiliară SVN România și Dragoș Bonea, fondatorul grupului Delta Studio. 

The Lake Home (Sibiu)

Adrian Viman a înțeles conceptul Meta Estate Trust foarte repede, deoarece “făcea deja asta de câțiva ani la nivel privat, de hobby”: “Am înțeles conceptul, potențialul său și am dorit să-mi transfer activitatea și portofoliul, în etape, către această companie”, spune el. 

Meta Estate Trust va lansa în această vară o platformă de crowdfunding pentru dezvoltări imobiliare, în care vor putea investi persoane private sau companii. “În imobiliare, necesarul de capital este mare, așa că unui dezvoltator i-ar fi mult mai ușor să vină la noi dacă are nevoie, să zicem, de 500.000 de euro”, explică el, adăugând că investitorii vor avea mai multe opțiuni pentru exit, iar randamentele se vor calcula în funcție de fiecare proiect urcat pe platformă și de perioada investiției. 

“Sper să reușim să atragem atât de mult capital, încât să-i ajutăm pe toți cei care au proiecte frumoase și să creștem economia”, adaugă Adrian Viman.

Investiții în dezvoltarea rețelei de fitness Clever Fit pe piața locală

Al treilea proiect al lui Viman este dezvoltarea francizei germane Clever Fit pe piața românească. Primul centru de fitness se va deschide în septembrie, în cadrul AFI City din Bucureștii Noi, pe o suprafață de 1.480 mp. Investiția se va ridica la 1,2 – 1,3 milioane de euro. 

“Conceptul este unul standardizat, altfel nu m-aș fi apucat de o astfel de afacere. Eu am deschis, de-a lungul timpului, foarte multe hypermarketuri Lidl sau Kaufland, deci știu să multiplic un standard. Însă trebuie să poți alege o locație, să știi dacă este potrivită sau nu. Iar la asta pot spune că mă pricep, după experiența mea profesională îmi dau seama dacă o locație are potențial sau nu”, explică investitorul, adăugând că rețeaua se va dezvolta în funcție de cerințele pieței.  

Clever Fit (sursa: Linkedin)

Clever Fit este o afacere germană, cu peste 500 de săli de fitness, din care 400 în Germania, restul în Austria, Elveția, Olanda și Italia. Anul acesta s-au deschis primele săli din Cehia și Slovenia, care au avut parte de succes, așa că Viman este “optimist” și în privința evoluției pe care o va avea rețeaua la noi în țară. 

Ajuns în vârful ierarhiei profesionale, în “Champion’s League”, după cum explică zâmbind, Adrian Viman a renunțat la viața corporatistă în momentul în care s-a lovit de o situație critică în plan personal, depășind cu bine o problemă medicală gravă. După câțiva ani de relativă incertitudine în ceea ce privea recuperea sa, a călătorit din America până în Asia și a făcut lucruri pe care nu reușise să le facă până atunci, după care a realizat că trebuie să rămână activ și să dea înapoi ceva din experiența și know-how-ul său profesional. 

“Am fost forțat de soartă să mă resetez și să privesc viitorul dintr-un alt unghi. Am avut mereu o viață foarte activă, cu multe responsabilități și mă consider foarte, foarte norocos pentru experiența profesională și șansa pe care am avut-o în viață. Așadar, am considerat că ar fi nedrept să nu folosesc și să nu dau mai departe ceea ce am acumulat”, a punctat el pentru Forbes. 

Iar pentru că se consideră un investitor precaut și conservator, Viman investește doar în lucruri pe care le înțelege sau în companii unde îi cunoaște pe oamenii din spate. 

“Concret, am investiții doar în trei companii. Pe de altă parte, în acestea investesc sume relativ mari”, conchide el.