FacebookTwitterLinkedIn

Adrian Nicolaescu, directorul de marketing al Mega Image, constată că industria de comunicare și marketing a crescut în valoare, cu referire la calitatea comunicării vizibilă prin mesajele autentice, insight-uri reale și ancorarea în context.

Forbes: Care au fost surprizele plăcute/pozitive din domeniul dvs de activitate pe care le-ați constatat în contextul instabil din ultimul an?

Adrian Nicolaescu: A fost un context de piață instabil, cu multe fluctuații, cu tot ce s-a întâmplat la nivel macro, inflație, război, cu efecte directe asupra economiei și schimbări legislative. Toate acestea au dus și duc la schimbări și în comportamentul clienților.

Oamenii și-au resetat și schimbat modul de viață, vedem și simțim zilnic și noi aceste schimbări. Pot spune că am văzut la clienți mai mult pragmatism, știu exact ceea ce își doresc, aleg mult mai smart, apreciază și mai mult timpul petrecut în familie, aleg mai puțin, dar la fel de bun.

Cu toate cele întâmplate, am constatat că industria de comunicare și marketing a crescut în valoare. Și când spun valoare mă refer la calitatea comunicării vizibilă prin mesajele autentice, insight-uri reale, ancorarea în context, fără abateri.

  A fost un an complicat, dar toate schimbările prin care am trecut ne-au permis și ne-au obligat în același timp să ne adaptăm, să fim relevanți, să facem eforturi mai mari să îi înțelegem pe clienți ca oameni și nu doar ca audiențe și cifre.

  Cred că este în continuare un potențial uriaș de exploatat, să ne gândim strategic rolul și să avem campanii tangibile în viața oamenilor pentru că ceea ne ne dorim noi este să oferim mâncare mai bună, alegeri sănătoase și o viață mai ușoară.

  Forbes: Ce s-a schimbat în bine, în ultimul an, în echipele de marketing/comunicare pe care le conduceți și în agențiile cu care colaborați?

  Adrian Nicolaescu: Anul trecut a fost plin, cu bune și cu mai puțin bune, dar ne-a adus și mai multă muncă, să înțelegem efectele schimbărilor în viața clienților, ca să reușim să fim relevanți. A fost un an care ne-a dat mai mult de gândit înainte să lansăm o campanie.

  Alături de echipele cu care lucrăm, am pus mai mult focus pe creativitate strategică, ceea ce este un pas înainte. Schimbarea a însemnat mai mult human approach, emoție, autenticitate, simplitate, deși nu e deloc simplu să ajungi la campanii care sunt simple în execuție și necomplicate în gândire. A însemnat mai multă muncă plină de sens. Acest mix cred că este o formulă câștigătoare.

  Și noi am lansat anul trecut un nou brand propriu, MEGA, inspirat din tot ce am învățat din viața clienților noștri în ultimii 27 de ani, dar mai ales în anii cu pandemie, schimbări sociale și economice. Creat de noi, dar inspirat din viața clienților, noul brand MEGA s-a integrat în viața de zi cu zi a clienților și ne-a adus creșteri peste așteptări în vânzări și awareness de brand.

  Pentru campania de comunicare la lansare, am făcut un pas curajos prin colaborarea cu Mihai Bendeac, cu care am creat un conținut diferit, o serie de filme inspirate din viața lui reală, numită Megamania, cu o doză excelentă de umor.

  Prin această campanie, cu focus în digital, am demonstrat că printr-un conținut bun, relevant, poți să ajungi la 10 milioane de consumatori în România.

  Forbes: Care sunt așteptările/schimbările dvs în zona de tech/digital care vor avea o contribuție pozitivă asupra businessului în viitorul apropiat?

  Adrian Nicolaescu: Este important să înțelegem zona de digital, care este prezentă în toate aspectele vieții noastre.

  „MAKE our life easier”! Un slogan ce derivă și trebuie să conducă orice schimbare pe care o facem în „digital and tech”, atât în viața noastră de retailer, cât și în viața clienților noștri. Iar viața de retailer este extrem de complexă și are digital aproape în toate aspectele.  

  Forbes: Cum arată în prezent consumatorul/clientul român după atâtea crize suprapuse?  

  Adrian Nicolaescu: Suntem de peste 27 de ani pe piața din România, în prezent cu peste 900 de magazine în marile centre urbane.

  În tot acest parcurs, ne-am uitat permanent la clienți, la coșul lor de cumpărături, la ce le place și ce nevoi au, la tot stilul lor de viață și schimbările prin care au trecut.

  Îi cunoaștem destul de bine și știm că în acest moment vorbim cu un client matur, dar și mult mai pragmatic. Un client care duce un smart living evoluat, care trăiește pe principiul conscious carpe diem.

  Forbes: Care sunt elementele care vă dau încrederea/optimismul că „viitorul sună bine” pentru marketing & comunicare și business în general?

  Adrian Nicolaescu: Suntem suma experiențelor noastre și cred că am ajuns și noi și clienții la o maturitate care ne face sa fim mai buni în tot ce facem.

  Am încredere că dacă vom face totul cu cap și pasiune și dacă vom accepta că putem să și greșim, dar în același timp să reacționăm mult mai repede la greșelile noastre, atunci viitorul sună bine.

  (7 mai 2023)