
Asigurarea stocurilor și prețurile care continua să crească de la o zi la alta se numără printre principalele provocări cărora jucătorii din piața de bricolaj vor trebuie să le facă față în 2022.
Adrian Negrescu, consultant economic și manager Frames, companie specializată în servicii de consultanță strategică și de dezvoltare pentru mediul de afaceri și administrația publică centrală și locală, estimează că în acest an sectorul de bricolaj își va păstra evoluția pozitivă, în ciuda inflației și a incertitudinii macroeconomice.
„2022 va fi cu siguranță un an provocator din punct de vedere al vânzărilor pentru sectorul de bricolaj, dar și din cel al modului în care jucătorii își vor asigura stocurile, mai ales în contextul în care prețurile au explodat și continuă să crească de la o zi la alta fără niciun fel de control”.
Potrivit lui Adrian Negrescu, anul acesta este estimată o creștere ușoară a pieței de bricolaj datorită proiectelor imobiliare ce se află în plină desfășurare. În ceea ce privește zona de retail, aici rămâne de văzut dacă se va raporta o creștere sau o scădere, segmentul aflându-se în strânsă conexiune cu adaptarea nivelului de consum al românilor la noile realități (n.red. – inflație etc.).
„Vom asista în acest an la o creștere destul de mică a acestui sector. 2023 însă va aduce speranța unei reveniri economice care se va reflecta și asupra acestui sector. În anul 2024, cu siguranță, acest segment va înregistra același nivel de creștere cu care ne-a obișnuit în ultimii zece ani. Fac această afirmație deoarece mulți dezvoltatori imobiliari și-au asumat deja acești doi ani de criză ce urmează și vor continua să construiască la un nivel ridicat, pentru ca în 2024 să ofere spre vânzare imobilele construite”, explică managerul Frames.
Așadar, urmează o perioadă a pașilor mărunți a sectorului de bricolaj în care toți jucătorii vor trebui să-și adapteze vânzările noilor realități din piață și să mizeze foarte mult pe zona de online, unde costurile sunt cu mult mai reduse.
Estimată de către specialiștii Frames la 18 miliarde de lei în 2022 (n.red. – cifra de afaceri a comerțului cu amănuntul), piața de bricolaj reprezintă unul dintre cele mai dinamice sectoare economice. La capitolul „evoluția numărului de companii”, dacă în 2010, piața era formată pe zona de retail din peste 1.700 de entități, în 2022 vorbim despre o cifră de 2.600 de companii – o evoluție exponențială în ton cu cererea, subliniază analiștii Frames.
În ultimii cinci ani, creșterea volumului de clienți în magazinele de bricolaj a fost de 390%.