FacebookTwitterLinkedIn

După ce și-a pierdut mai mult de jumătate din valoare în ultimele 12 luni, ca urmare a primei scăderi înregistrate în numărul utilizatorilor și a problemelor cauzate de setările de confidențialitate iOS, Meta a atenuat unele dintre aceste îngrijorări cu un raport trimestrial care arată rezultate mai bune decât cele așteptate, rezultând astfel într-o creștere cu 20% a prețului acțiunilor sale.

Compania care deține Facebook, Instagram și WhatsApp, a înregistrat vânzări de 27,9 miliarde de dolari în primul trimestru și un profit de 7,4 miliarde de dolari. Cifra veniturilor reprezintă o creștere cu 7% față de anul trecut, dar nu atinge valoarea estimată de 28,2 miliarde de dolari. În ceea ce privește câștigurile, acestea sunt o scădere cu 21% față de un an în urmă. Analiştii anticipau o evoluție negativă  a câștigurilor de 25%, relatează ediția americană Forbes.

Cu toate acestea, probabil că cele mai urmărite numere din raportul companiei sunt cele despre creșterea utilizatorilor. Facebook a înregistrat primul său declin în al patrulea trimestru al anului trecut, stârnind îngrijorări cu privire la evoluția aplicației. În această ultimă perioadă de trei luni, utilizatorii zilnici ai Facebook au crescut la 1,96 miliarde, o creștere de 4%. 

Acțiunile Meta și-au pierdut mai mult de jumătate din valoarea lor în ultimele 12 luni, din cauza scăderii numărului utilizatorilor, cât și din pricina preocupărilor cu privire la capacitatea Meta de a face față schimbărilor aduse software-ului Apple iOS, care a afectat piața reclamelor mobile.

Totodată, proiectul Meta’s Reality Labs, responsabil pentru construirea viziunii CEO-ului Mark Zuckerberg pentru o nouă rețea socială de realitate virtuală, a înregistrat venituri de 695 de milioane de dolari, în mare parte din vânzările căștilor sale de realitate virtuală.

Meta intenționează să lanseze un nou set de căști de ultimă generație în cursul acestui an, o tehnologie pe care CEO-ul Mark Zuckerberg o imaginează ca fiind capabilă să „înlocuiasca laptopul de la serviciu”. În timp ce Zuckerberg speră că metaversul va fi în mare parte o experiență creată prin tehnologia de realitate virtuală sau augmentată, Meta intenționează să lanseze o versiune desktop a software-ului său metavers timpuriu, Horizon Worlds, la începutul acestui an, o recunoaștere a faptului că adoptarea generală a VR și AR rămâne o realitate încă îndepărtată.

Investiția companiei în construirea metavers-ului a fost de 10 miliarde de dolari anul trecut. Meta spune că acum se așteaptă la o reducere a cheltuielilor în întreaga companie în 2022, undeva între 87 de miliarde de dolari și 92 de milioane de dolari, mai puțin decât prognoza sa anterioară de 90 până la 95 de miliarde de dolari.