FacebookTwitterLinkedIn

Nissan Motor Co Ltd a refuzat astăzi propunerea unui acționar, făcută în cadrul adunării generale anuale a acționarilor (AGA), care ar fi condus la publicarea contractului cu Renault SA, vechi de câteva decade, prin care compania franceză deține 43% din compania japoneză.

Înainte de AGA, un investitor a propus ca Renault să fie desemnată compania-mamă a Nissan. Nepublicarea documentului de asociere evită discuția între acționari pe seama alianței, care continuă să rămână “inegală”, potrivit unui investitor. Nissan deține doar 15% putere de vot în Renault.

Publicarea documentului de asociere – Restated Alliance Master Agreement – ar arăta detaliile unui parteneriat vechi de 23 de ani, semnat când Renault a salvat Nissan de la faliment. Contractul este de multă vreme sursa tensiunilor pentru că permite Renault să își crească implicarea în managementul Nissan.

Alianța, căreia în 2016 i s-a alăturat și compania japoneză Mitsubishi Motors Corp, a trecut în 2018 printr-un scandal financiar, iar de atunci producătorii auto au decis să investească mai multe resurse și să colaboreze mai apropiat pentru producția de mașini electrice (Ev – electric vehicles).

Cu toate acestea, în luna aprilie Renault a declarat că toate opțiunile sunt la îndemână – inclusiv listarea publică a diviziei de EV – când vine vorba de creșterea afacerii ca răspuns la electrificarea ultra-rapidă a industriei auto.

Pentru Nissan – un pionier al EV din 2010, când a lansat Leaf – este prea devreme să ia în calcul listarea diviziei de EV, a declarat luna trecută chief operating officer-ul companiei, potrivit Reuters.