FacebookTwitterLinkedIn

Beijingul şi Washingtonul au făcut vineri un pas major pentru a pune capăt unei dispute care ameninţa să scoată companiile chineze, inclusiv Alibaba, de pe bursele din SUA, semnând un pact care să permită autorităţilor de reglementare din SUA să verifice firmele de contabilitate în China şi Hong Kong.

Autorităţile de reglementare din SUA au cerut mai mult de zece ani acces la documentele de audit ale companiilor chineze cotate la bursă în SUA, dar Beijingul a fost reticent în a permite autorităţilor de reglementare din străinătate să îi inspecteze firmele de contabilitate, invocând preocupări de securitate naţională, potrivit Reuters.

Acordul marchează o deblocare a relaţiilor dintre SUA şi China şi vine ca o uşurare pentru sute de companii chineze, investitorii lor şi bursele din SUA, oferind Chinei şansa de a păstra accesul la cele mai profunde pieţe de capital din lume.

În lipsa unui acord, aproximativ 200 de companii chineze ar fi putut fi interzise de la bursele din SUA. Potrivit Comisiei pentru Valori Mobiliare din SUA (SEC), Alibaba Group, JD.Com şi NIO ar fi fost printre companiile cele mai expuse riscului.