FacebookTwitterLinkedIn

O tânără care a călătorit în 40 de țări și a locuit în patru dintre ele, și care se identifică drept cetățean global, și-a propus să găsească o soluție pentru cei care sunt în căutare de „case departe de acasă”.

Alexandra Bogatu (29) este din Constanța și a studiat la Colegiul Național Mircea cel Bătrân, dar a terminat liceul la Fettes College, în Edinburgh. Pentru facultate s-a mutat în Londra, unde a studiat Economie, Business și Științe Est Europene la University College Londra. 

În timpul liber îi place să călătorească și să descopere oameni și culturi noi, considerând că aceasta este „o modalitate foarte bună de a petrece timp cu prieteni vechi și să mă las inspirată pentru a implementa idei noi în business-ul meu. Aș putea spune că sunt într-o permanentă cercetare de piață”.

Iată cine sunt tinerii din promoția 2022 – Forbes 30 sub 30

A locuit de-a lungul vieții sale în Scoția, Anglia și o scurtă perioadă în China. „Mi se pare fascinant să văd locuri noi, să cunosc oameni din alte culturi și să descopăr cât mai multe filosofii de viață. Eu, ca om, simt că cresc de fiecare dată când învăț ceva nou din alte culturi, mă las inspirată de cum fac alți oameni lucrurile și încerc să le adaptez și să le implementez în business-ul meu. Am fondat Rezident din dorința de a susține alți oameni cu o filosofie de viață similară, pentru care călătoriile reprezintă un mod de viață”, spune Alexandra Bogatu.

În adolescență, Alexandra Bogatu era convinsă că va lucra în Investment Banking, în M & A, dar a realizat că nu-i place acest domeniu după un stagiu de practică la Citibank și  Capital Partners. Și-a dat seama astfel că trebuie să se reorienteze și a ales industria logistică, lucrând mai întâi în cadrul companiei Scandic Foods din Shanghai, China, iar mai apoi la DHL Global Forwarding, în Londra. „Planul era să mă întorc în România și să lucrez pentru afacerea familiei în logistică, dar între timp am conturat ideea platformei Rezident, pe care apucasem să o testez remote și cu susținerea alor mei am pășit în antreprenoriat”, adaugă antreprenoarea.

Vezi cum arată generațiile „30 sub 30” din 2012 până în prezent

Ideea proiectului Rezident a început în urmă cu cinci ani, în 2017, pe vremea când lucra pentru o companie din Londra, dintr-un apartament situat în centrul Bucureștiului. A vrut atunci  să testeze dacă fenomenul Airbnb va prinde și în țara noastră. „Totul a coincis cu o perioadă în care călătoream frecvent pentru muncă și stăteam foarte mult în camere impersonale de hotel. Atunci mi-am dat seama că mi-aș fi dorit să stau într-un apartament drăguț, în care să mă simt ca acasă, dar în care să am la îndemână toate serviciile unui hotel. Văzând o necesitate în piață, am fondat Rezident, dorindu-mi să revoluționez felul în care oamenii călătoresc. Având experiența primului spațiu, am scalat modelul de business și am investit în mai multe apartamente, având acum 39 de apartamente în București, Predeal și Eforie Nord”, punctează Alexandra Bogatu.

Astfel, antreprenoarea își va extinde portofoliul cu „Rezident Marina Tomis”, prima clădire de apartamente deținută în totalitate de compania sa, în Constanța, care va fi deschisă în luna mai 2023, în urma unei investiții de 3 milioane de euro. „Aici estimăm o cifră de afaceri de aproximativ 500.000 de euro anual, pentru care va trebui să ne dublăm echipa. În următorii doi ani dorim să ne consolidăm poziția pe litoral, deschizând locații în Corbu și în sudul litoralului, precum și o clădire proprie în Bucuresti”, declară Alexandra Bogatu.

Până acum, Alexandra Bogatu a investit în proiectele Rezident suma de 2,3 milioane de euro, investiție proprie și bancară. Pentru anul 2022, antreprenoarea estimează o cifră de afaceri de 400.000 de euro, cu o echipă de șapte angajați full time și doi part time.

Rezident oferă, pentru o perioadă scurtă sau mai lungă de timp, apartamente de închirat cu o gamă completă de servicii hoteliere, proprii sau externalizate. Tot în mai 2023, Bogatu va lansa și Euforia Retreat & SPA, un boutique hotel de 4* cu design wabi sabi, pe plaja dintre Eforie Nord și Sud. Ansamblul va dispune de restaurant, plajă, piscină, saune, camere de tratamente medicale, sală de sport și kineto terapie, unde oaspeții se pot bucura de ore de yoga & pilates și vor putea participa la programe de recuperare medicală și mindfulness.

Proiectul Rezident își propune să revoluționeze modul în care oamenii locuiesc atunci când călătoresc. Procesele de achiziție, plată, check in și intrare în apartament sunt digitalizate. „În ultimii ani a crescut foarte mult cultura antreprenorială în România și sper că va continua într-un ritm și mai accelerat”, conchide Alexandra Bogatu.