FacebookTwitterLinkedIn

Finisajele din materiale provenite din natură ne ajută să ne menținem energia interioară. Ajunși în locuința noastră, parchetul din lemn natural ne asigură o senzație tactilă unică. Trăim o perioadă în care s-a produs această „trezire” a omenirii către lucrurile reale, provenite din natură, pe care să le putem experimenta cu toate simțurile noastre.

Parchetul este „cea mai mare piesă de mobilier” din locuință, din punct de vedere al suprafeței pe care o ocupă, așa cum pielea umană este „cel mai mare organ” al omului. Acesta ne oferă certitudinea unei vieți trăite calitativ, având în vedere și protecția mediului.

Când achiziționăm un parchet, pe lângă latura estetică, este bine să ne asigurăm că este produs într-un mod sustenabil. Eticheta FSC și certificatul de exigență Cradle to Cradle ne atestă că produsele sunt naturale și fabricate într-un mod ecologic și că pot fi reciclate odată ce durata lor de viață este încheiată.

Pentru a putea obține și folosi etichetele FSC, este necesar un certificat FSC, despre care orice business care implică lemnul, în orice stadiu de procesare ar trebui să știe și, mai mult decât atât, să îl dețină. Așadar, atunci când îți alegi parchetul, ai în vedere ca acesta să dețină această etichetă și alege în mod responsabil.

Ca tipuri de parchet există: parchetul din lemn masiv, parchetul dublu stratificat, triplu stratificat și parchetul laminat. Parchetul laminat reprezintă un finisaj plăcut la vedere, cu avantaje de cost, dar cu durată de viață limitată și care vine la pachet cu anumite dezavantaje.

A scârțâi sau a nu scârțâi!
Locuiești într-un apartament sau, pur și simplu, nu-ți place să ai o mulțime de zgomote care răsună din podea? Atât laminatul, cât și lemnul de esență pot reda în timp, datorită montajului și a diferențelor de temperatură din încăpere, un scârțâit. Pentru laminat, stratul de bază, folia de montaj calitativă sau un strat izolant de plută, este imperios necesar.

Cel mai recomandat în acest sens este parchetul dublu sau triplu stratificat, care beneficiază și de un strat de bază, se montează prin lipirea plăcilor de pardoseală și este în mod natural mai bun la atenuarea sunetelor. Parchetul din lemn stratificat oferă și avantajul polișării, al șlefuirii în timp, al lăcuirii și uleierii în funcție de tipul acestuia, de mai multe ori.

Dacă ți-ai ales un parchet din lemn sau stratificat, îți recomand să achiziționezi și serviciile de montaj de la același magazin, așa poți obține cel mai bun rezultat, magazinele de profil „serioase“ având echipe de specialiști în montarea parchetului. Astfel, beneficiezi atât de un parchet de calitate, cât și de garanție pe termen lung.

Îți place să te plimbi prin casă desculț, dar urăști să ai picioarele reci? Atât laminatul, cât și lemnul de esență tare se comportă bine la încălzirea prin pardoseală – deși laminatul este mai puțin eficient.

În ceea ce privește apa, zona de bucătărie sau de baie, trebuie căutat un parchet special care are mai multe straturi de lac. Se folosește un lac special, foarte rezistent la umezeală, cu proprietăți asemănătoare cu ale celui folosit în industria nautică.

Dacă doriți o senzație caldă de lemn în baie, un aspect inovativ, trebuie să aveți în vedere următoarele aspecte:
– asigurați-vă că baia este ventilată corespunzător;
– trebuie aplicată o șapă și un tratament special împotriva umidității
– pardoseala trebuie lipită complet și etanșată de un profesionist;
– ștergeți rapid apa care rămâne după baie sau duș.

O podea curată, o casă curată
Parchetul laminat pare ușor de curățat, un mop umezit într-un detergent universal pare a fi soluția ideală; atenție și aici la cât de îmbibat este mopul, surplusul de apă va face să se umfle cu repeziciune zona atinsă. Recomand mopurile care doar spreiază o soluție de curățat specială.

O pardoseală din lemn sau lemn stratificat, pe de altă parte, are nevoie de o îngrijire blândă și de mai multă atenție, de o îngrijire „iubitoare” pentru a-și păstra frumusețea pe termen lung.

Parchetul din lemn cu stratul superficial lăcuit presupune o îngrijire mult mai simplă datorită straturilor de lac, cel uleiat însă necesită o mai mare atenție, trebuie curățat mult mai des folosind produse de curățare și uleiuri de întreținere recomandate de producători.

Ce parchet este în trend în această perioadă?
Lemnul autentic, caracterul unic și plăcile de parchet tăiate sunt motivele pentru care parchetul chevron rămâne un model atemporal. La fel ca parchetul clasic, chevron este unul dintre cele mai prețioase modele de parchet, care a câștigat o popularitate extremă în rândul designerilor de interior și a designului modern în ultimii ani și, prin urmare, a devenit o tendință absolută.

Pachetul chevron se aseamănă foarte mult cu herringbone (și el în trend), există însă deosebiri. Chevron se deosebește de herringbone prin modul de instalare a plăcilor. La herringbone se folosesc plăci de parchet de dimensiuni egale, aranjându-le astfel încât latura unei plăci să se unească cu latura mai lungă a celeilalte plăci la un unghi drept.

Chevron seamănă ca formă cu vârful de săgeată. Acest lucru se datorează tăierii laturii plăcii la un unghi de 45 de grade. Acesta poate fi ales în diferite dimensiuni și nuanțe, lăcuit sau uleiat, în funcție de aspectul final dorit.

Alege cu atenție parchetul pentru casa ta! Un parchet potrivit, de calitate, din esențe de lemn natural, montat și întreținut corespunzător, va aduce cu siguranță energia naturii în casa ta.