FacebookTwitterLinkedIn

În Spania trăiesc 6,5 milioane de rezidenți străini. Aproape 15% din angajaţii din Spania au altă naţionalitate decât cea spaniolă – un nou record pentru această țară. Dintre aceştia, cei mai mulţi sunt români, depăşindu-i ca număr pe marocani, columbieni sau chinezi.

Numărul străinilor care cotizează, în prezent, la asigurările sociale spaniole este de 2.785.000 dintr-un total de 20,5 milioane de persoane.

Dintre aceștia, 340.514 sunt români (cotizanți la asigurările sociale), pe primul loc între persoanele rezidente în Spania. Marocanii rămân pe locul secund la angajări, fiind urmați de columbienii, italienii, venezuelenii și chinezii, notează RRA.

Oficial, românii sunt în număr de 624.000, dar neoficial, sunt peste un milion.

Principalele activități în care sunt anjagați străinii sunt cele din turism, agricultură și construcții, fiecare dintre aceste domenii având aproximativ câte un sfert din numărul total de locuri de muncă ocupate de străini. Aceste proporțiile sunt valabile și în ceea ce-i privește pe români.

Un alt domeniu unde sunt angajați foarte mulți români este cel numit „empleado del hogar”, adică în curățenie și în îngrijire de persoane la domiciliu.