FacebookTwitterLinkedIn

Trei sferturi (74%) din directorii executivi la nivel global sunt îngrijorați de capacitatea organizațiilor lor de a preveni sau minimiza daunele în urma unui atac cibernetic, deși 96% consideră securitatea cibernetică esențială pentru dezvoltarea și stabilitatea organizației, arată un nou studiu realizat de Accenture.

Raportul “The Cyber-Resilient CEO” se bazează pe un sondaj realizat în rândul a 1.000 de directori executivi din organizații mari la nivel global. Cercetarea Accenture arată că directorii executivi abordează securitatea cibernetică doar reactiv, așteptând apariția problemelor, ceea ce crește riscul de atacuri și costurile cu gestionarea acestora.

Totodată, raportul subliniază că 60% dintre directorii executivi cred că organizațiile lor nu integrează securitatea cibernetică în strategiile de afaceri, servicii sau produse de la început, iar mai mult de patru din zece (44%) consideră că securitatea cibernetică necesită intervenții ocazionale în loc de atenție permanentă.

De asemenea, raportul sugerează că inteligența artificială generativă are potențialul de a genera un nivel mai mare de amenințări la adresa securității cibernetice, aducând noi provocări pe care chiar și cele mai bune practici de apărare cibernetică nu le pot aborda pe deplin.

“Accelerarea inteligenței artificiale generative face și mai evidentă necesitatea ca organizațiile să ia măsuri pentru a asigura securitatea datelor și a activelor digitale“, a declarat Paolo Dal Cin, lider global al Accenture Security. “Integrarea gestionării riscului de securitate cibernetică într-un cadru de gestionare a riscurilor întreprinderii este cheia pentru asigurarea unei securități mai bune, respectarea reglementărilor, protejarea afacerii și câștigarea încrederii clienților “.

Studiul identifică un grup redus de directori executivi care excelează în reziliența cibernetică. Acest grup, pe care Accenture îl numește “directorii executivi rezilienți în fața amenințărilor cibernetice,” reprezintă 5% dintre respondenți și abordează securitatea cibernetică într-un mod mai amplu, acoperind toate aspectele organizațiilor lor.

Pe de altă parte, există “cei care rămân în urmă în domeniul cibernetic” – care reprezintă aproape jumătate (46%) dintre directorii executivi – care nu adoptă consecvent sau riguros niciuna dintre acțiunile pe care directorii executivi rezilienți în fața amenințărilor cibernetice le întreprind și sunt de obicei blocați într-un mod reactiv.