Cautare
, Contributor

antreprenor, trainer, coach și promoter al vieții echilibrate în România A dezvoltat LifeFit, un program unic pentru a produce schimbari in vietile liderilor din Romania, cu deschiderea portilor catr...

Opinii |
|

7 principii esenţiale pentru a găsi sensul între viaţă şi profesie

Întâlnesc în trainingurile și sesiunile de coaching mulţi oameni obosiţi, demotivaţi, plictisiţi parcă de viaţa pe care o au şi care tânjesc la o viaţă echilibrată, cu timp de calitate pentru ei, în care să se simtă împliniţi că fac ceva deosebit şi contribuie, în mod real, la starea lor de bine.
Simona Nicolaescu lifefit psihoterapie coaching

Suntem, prin natură, nişte creaturi ale obiceiului. În căutarea unei vieţi care să fie predictibilă şi care să se afle în “zona noastră de comfort”, ne bazăm pe rutină şi, în cea mai mare parte, pe modele de gândire învăţate. Fiecare om îşi creează cărări ale minţii asemenea unei poteci bătute pe un câmp cu iarbă. Pentru că aceste tipare sunt automate, ai crede că “nu ai control” asupra acestor moduri obişnuite de gândire şi comportament.

Ai putea crede că viaţa ţi se întâmplă, pur şi simplu, iar tu eşti doar un spectator, fără să poţi schimba ceva. Însă, ai fi uimit să ştii ce influenţă are modul tău de gândire asupra ta, asupra gândurilor şi acţiunilor tale.

De cele mai multe ori, mintea noastră se comportă ca un “pilot automat” care ne conduce viața, întrucât folosim mintea conştientă în mai puțin de 10% din acțiunile zilnice. Datorită forței sale uriaşe, inconştientul este capabil să controleze toate procesele vitale şi funcțiile corpului. Subconştientul deține deja, în profunzimile sale latente, soluțiile la toate problemele care ne framântă şi ne poate îndeplini direct proporțional cu intensitatea încrederii, orice dorință.

Fireşte, a fi în întregime uman şi a trăi o viaţă autentică acasă, la distracţie şi la muncă sunt provocări formidabile. Acestea implică voinţa de a te înscrie pe un drum al descoperirii de sine, care nu înseamnă decât capacitatea ta înnăscută de a căuta continuu sensul, în orice condiţii.

Iată 7 principii și tot atâtea întrebări care îți vor da de gândit și care te vor ajuta să dai sens vieții tale şi să obţii un echilibru în viaţa personală şi cea profesională:

  1. Exercită libertatea de a-ţi alege atitudinea – în orice situaţie, oricât de disperată ar putea părea sau chiar ar fi aceasta, dispui întotdeauna de libertatea esenţială de a-ţi alege atitudinea.

Exemplu: Amintește-ți o situație în care ai exercitat în mod conștient libertatea de a-ți alege atitudinea față de aceasta. Se poate să te fi confruntat cu un coleg dificil sau cu o schimbare legată de job. Care a fost atitudinea ta la început față de această situație? Cum s-a schimbat ulterior? Ce ai făcut ca să rezolvi situația?

  1. Activează-ți voința de sens – angajează-te în mod autentic în slujba unor valori și scopuri semnificative pe care numai tu poți să le actualizezi și să le împlinești.

Exemplu: Amintește-ți o situație în care ai fost provocat să-ți analizezi angajamentul față de valori semnificative. Poate te-ai confruntat cu o sarcină care nu era în concordanță cu valorile tale personale. Cum ai reușit să recunoști prima oară această situație? Ce ai făcut ca să rezolvi situația? Ce ai învățat din această experiență?

  1. Descoperă sensul momentelor vieții – numai tu poți să răspunzi pentru viața proprie, descoperind sensul în fiecare moment ce ți se dă și asumându-ți responsabilitatea pentru împlinirea unică a existenței tale.

Exemplu: Amintește-ți o situație în care a trebuit să faci față schimbării. Cum ai reușit să recunoști prima oară rezistența la schimbare? Ce ai făcut ca să rezolvi situația? Ce ai învățat din această experiență?

  1. Nu munci împotriva ta – evită să devii atât de obsedat sau de fixat pe o intenție sau pe un rezultat, încât să muncești de fapt împotriva rezultatului dorit.

Exemplu: Amintește-ți o situație în care cu cât te străduiai mai tare să finalizezi un proiect, cu atât păreai că te îndepărtezi de acesta. Cum ai recunoscut faptul că nu făceai progrese semnificative? Cum ai gândit sau justificat dilema ta? În ce măsură ai gândit că o parte din vină îți aparține? Ce ai făcut ca să rezolvi situația?

  1. Privește-te de la distanță – numai ființele umane posedă capacitatea de a se privi pe ele însele dintr-o oarecare perspectivă sau de la distanță, inclusiv trăsătura unică, cunoscută ca “simțul umorului”.

Exemplu: Amintește-ți o situație în care ai simțit nevoia de distanțare, de detașare înainte de a lua o decizie sau de a găsi rezolvarea unei situații. Cum te-ai detașat pe tine însuți, astfel încât să poți analiza propriile atitudini și comportamente? Ce ai aflat despre capacitatea ta de autodetașare?

  1. Schimbă-ți centrul atenției – deviază-ți atenția de la situația problemă la altceva, poate chiar pe aspectele care vin să te învețe ceva depre tine. Construiește mecanisme de adaptare pentru a face față stresului și schimbării.

Exemplu: Amintește-ți o situație foarte stresantă pentru tine, o situație care necesita acțiuni și decizii rapide. Cum ai reușit să îți schimbi centrul atenției, de la situație la altceva? Ce metode ai folosit?

  1. Extinde-te dincolo de tine însuți – manifestă spirit uman în muncă, raportându-te și fiind direcționat spre ceva mai mult decât tine însuți.

Exemplu: Amintește-ți o situație în care ai simțit nevoia de a te extinde dincolo de tine, pentru a rezolva problema în cel mai eficient mod. Ce ai făcut ca rezultat al schimbării în conștiință? Ce ai învățat din această experiență?

În căutarea sensului și a (re)descoperirii de sine, am pregătit un material audio, care te poate ajuta să îți analizezi viața și să iei cele mai bune decizii.


____________________________________________________________

Simona Nicolaescu

www.simonanicolaescu.ro

Psihoterapeut, coach şi susţinător al vieţii echilibrate în România

Simona Nicolaescu a dezvoltat LifeFit, un program unic pentru a produce schimbări profunde în vieţile liderilor din România, cu deschiderea porţilor către propriul subconştient, trasarea unui plan clar pentru a-şi atinge visurile, vitalitate fizică şi psihică crescută.

A inclus mare parte a învăţăturilor extrase din diferitele experienţe ca antreprenor, lider, mamă şi din diferite formări pe care le are: psihoterapie ericksoniană, hipnoză, coaching, silent retreat, terapie cranio-sacrală, mind power.

Lucrează în sesiuni individuale cu managerii din România pentru a îi ajuta să ducă o viaţă mai echilibrată din punct de vedere emoţional, pentru a se bucura mai mult de viaţa pe care o au.

Ţine workshopuri pe teme precum: Sleep better, Stress Management, Mind focus, Tehnici de relaxare.

Desemnată “Antreprenorul anului” în 2013, Simona Nicolaescu şi-a dedicat ultimii 8 ani din cariera sa profesională susţinerii şi promovării vieţii echilibrate, prin proiecte creative, adresate mediului de afaceri, derulate în premieră în România.

Sub semnătura sa au luat naştere primul program de well-being pentru angajaţii companiilor, în anul 2010, şi primul audio-book pentru diminuarea stresului, în anul 2014, intitulat “Tehnici de reducere a stresului”.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii