FacebookTwitterLinkedIn

61% dintre românii aflați într-o relație de cuplu, care sunt în căutarea unei locuințe, declară că vor plăti locuința în mod egal, conform ultimului sondaj realizat în rândul utilizatorilor Storia și OLX Imobiliare.

În schimb, 19% spun că vor plăti proporțional cu veniturile, în timp ce în 20% dintre cazuri locuința va fi plătită doar de unul dintre parteneri. De asemenea, 60% vor plăti viitoarea locuință cu un credit bancar. 

În 60% dintre cazuri, creditul bancar urmează să fie plătit în mod egal, iar 25% declară că vor plăti creditul proporțional cu veniturile fiecăruia. Totuși, în 15% dintre cazuri, creditul urmează să fie plătit doar de unul dintre parteneri. 

Întrebați care este nivelul de dificultate de a găsi o proprietate care să satisfacă nevoile ambilor parteneri, 43% declară că le este ușor, 27% spun că procesul este dificil, iar 30% consideră că nu este nici greu, dar nici ușor. În plus, 27% dintre respondenții care sunt în căutarea unei locuințe de achiziționat au oprit căutarea la un moment dat pentru că nu reușeau să ajungă la un acord.

În relația de cuplu, una dintre provocările majore o constituie stabilirea bugetului și a locuinței. Astfel, 26% dintre respondenți au dificultăți în a ajunge la un acord cu privire la bugetul final, în timp ce 28% întâmpină dificultăți în a găsi o zonă potrivită pentru ambii parteneri.

„Datele colectate de pe platformele noastre indică faptul că, pe măsură ce trece timpul, cuplurile se confruntă cu dificultăți în comunicare în luarea deciziilor legate de imobiliare. În timp ce generațiile mai tinere par să adopte o abordare egalitară în împărțirea responsabilităților, inclusiv a costurilor și a compromisurilor, observăm că în rândul generației Baby Boomers (cei de peste 60 de ani) este mai probabil ca un singur partener să facă compromisuri și să suporte integral cheltuielile legate de locuință sau credit,” a declarat Monica Dudău, Marketing Manager Storia & OLX Imobiliare.

Analiza a fost realizată de Storia prin intermediul unui sondaj, derulat în perioada ianuarie-februarie 2024, pe un eșantion de 1.062 de respondenți. 

Fii la curent cu tot ce contează în business-ul din România și abonează-te la canalul nostru de Whatsapp Forbes Romania.