FacebookTwitterLinkedIn

Compania globală de mobilitate ECA International a lansat lista anuală a celor mai scumpe orașe din lume, iar Hong Kong se clasează din nou în frunte. Compania ia în calcul mai multor factori, inclusiv prețul mediu al produselor de uz casnic, cum ar fi laptele și uleiul de gătit, chiria, utilitățile, transportul public și puterea monedei locale.

Acesta este al treilea an consecutiv în care Hong Kong-ul își revendică “onoarea” de a fi cel mai scump oraș din lume în indexul ECA. Asia este cel mai scump continent, cu cinci orașe clasate în top 10: Hong Kong, Tokyo, Shanghai, Guangzhou și Seul. Unele clasamente includ și Orientul Mijlociu din Asia. În acest caz, Tel Aviv, care se află pe locul șase, poate fi și el cuprins în cele 10 locuri.

Asia este și continentul care are multe orașe cu creșteri foarte rapide pe lista generală. Dintre acestea se numără Colombo, principala metropolă din Sri Lanka, care a sărit cu 23 de locuri, de la 162 la 149.

Ceva mai jos în listă se clasează orașe europene precum Parisul, care s-a aflat în fruntea listei ECA în trecut, Madrid, Roma și Bruxelles. Una dintre explicații ar fi aceea că moneda euro a avut o performanță mai slabă în ultimele 12 luni decât dolarul american și lira sterlină. În plus, factorii externi precum politica și conflictele internaționale au jucat, de asemenea, un rol. Invazia Ucrainei de către Rusia și sancțiunile impuse de multe țări au făcut ca Moscova să ajungă pe locul 62, iar Sankt Petersburg pe locul 147.

Cel mai scump oraș din Europa este Geneva, Elveția, care se afla pe locul trei după Hong Kong și New York City. Și Londra a urcat un loc în clasamentul celor mai scumpe orașe din lume, depășind Tokyo. Raportul ECA arată că Londra și New York au înregistrat cele mai semnificative creșteri ale prețurilor în topul celor mai scumpe zece orașe, în principal din cauza majorării chiriilor: cu 20% în Londra și 12% în New York. 

Comparații de prețuri:

Cele mai scumpe orașe din lume:

1. Hong Kong

2. New York

3. Geneva

4. London

5. Tokyo

6. Tel Aviv

7. Zurich

8. Shanghai

9. Guangzhou

10. Seoul