FacebookTwitterLinkedIn

Cu o valoare estimată între 30 și 50 de milioane de dolari și cu șanse reale de a deveni cel mai scump document tipărit vândut la licitație, Codex Sassoon, cea mai veche Biblie ebraică, datând din jurul anului 900, a performat sub așteptări la vânzarea organizată de casa Sotheby’s.

Cele 38,1 milioane de dolari (din care 4,6 milioane este comisionul casei de licitații) cu care s-a vândut plasează Codex Sassoon între alte două documente similare – Codex Leicester, un manuscris aparținându-i lui Leonardo Da Vinci, cumpărat de Bill Gates în 1994, cu 30,8 milioane de dolari, și ediția princeps a Constituției SUA, achiziționată de miliardarul Ken Griffith în 2021, cu 43,2 milioane de dolari.

Codexul măsoară 30 x 35 cm, cântărește 11 kilograme și a fost realizat din pieile a peste 100 de animale. Coperțile din piele datează de la începutul secolului 20.

Denumit după omul de afaceri și colecționarul de artă iudaică David Salomon Sassoon, volumul este aproape complet și precede cu un secol Codexul Leningrad, cea mai veche Biblie ebraică completă, susține Casa de licitații Sotheby’s. Mai vechi decât Codex Sassoon este Codexul de la Aleppo, dar acestuia îi lipsesc două cincimi din pagini.

Cel care a vândut Codexul este Jacqui Safra, în vârstă de 83 de ani, nepotul bancherului libanez Edmond Safra, care a decedat într-un misterios incendiu în 1999. Lily Safra, soția lui Edmond, care s-a stins anul trecut, la 87 de ani, a fost anterior căsătorită cu un emigrant evreu de origine română, Alfredo Monteverde, care a plecat din România în SUA în 1939, în zorii celui de-Al Doilea Război Mondial.

Foto Profimediaimages.ro, Sotheby’s