FacebookTwitterLinkedIn

Studioparisien, Cartier 13 Paix Boutique

Îmi amintesc de (scurta) perioadă în care cei mai mulți dintre liderii brandurilor de lux se grăbeau să anunțe cu surle și trâmbițe noua viziune de afaceri: închiderea magazinelor fizice și concentrarea aproape exclusivă a resurselor și a eforturilor de dezvoltare asupra prezenței online.

Cred că au trecut doi-trei ani de la debutul noii tendințe, iar multe branduri fac cale-ntoarsă, realizând că interacțiunea umană „în carne și oase” rămâne cea mai eficace variantă de promovare și de vânzare.

Nu-mi amintesc ca legendarul brand Cartier să fi făcut parte din ofensiva digitală, dar mă bucur enorm să văd un alt labour of love, cum spun englezii, după livrarea uriașului proiect La Samaritaine de către grupul LVMH: de peste doi ani, Cartier renovează și restaurează celebrul sediu din 13 rue de la Paix, astfel că, din octombrie 2022, clădirea renumită pentru fațada din marmură neagră (printre multe alte elemente care au făcut-o celebră) se redeschide publicului, căpătând o nouă viață.

Fotografie în exclusivitate pentru Forbes Life: Cartier 13 Paix Boutique 1912-1913

„Sanctuarul lui Jeanne Toussaint și al lui Louis Cartier a fost locul unde s-au născut estetica și stilul creativ Cartier, la singular și la plural, unice și universale. Printr-o reinventare completă, noua clădire reprezintă o interpretare liberă și teatrală a codurilor pariziene”, spune Cyrille Vigneron, președinte și CEO Cartier International, cel care are privilegiul să dezvăluie publicului această bijuterie în timpul mandatului său.

13 rue de la Paix face parte din triunghiul celor trei cădiri care definesc parcursul Cartier, alături de Mansion din New York și de cea din New Bond Street, în Londra. Louis Cartier, care tocmai i se alăturase în companie tatălui său, Alfred, a decis să pună aici bazele pariziene ale Cartier, în 1899.

Tot aici se găsea și biroul nu mai puțin legendarei Jeanne Toussaint, care s-a întâlnit cu Louis în a doua decadă a secolului trecut și care a ținut frâiele creative ale Casei până la pensionare, la începutul anilor ’70, la peste 80 de ani. „Pantera”, așa cum era denumită Jeanne, a luptat pentru emanciparea femeilor, iar direcția sa creativă a dus Cartier în modernitate.

Salon Indes, Cartier 13 Paix Boutique
Salon Art Deco, Cartier 13 Paix Boutique
Fotografie în exclusivitate pentru Forbes Life: Dinning Room, Cartier 13 Paix Boutique

Trei echipe de arhitecți au lucrat la concretizarea visului Cartier de a restaura, dar și de a reinventa 13 rue de la Paix. Interiorul este aproape în întregime reinventat, dar au fost păstrate detalii istorice, precum fațada, elemente din saloane și multe detalii decorative. Desigur, totul a fost realizat în acord cu cele mai înalte standarde ecologice.

Cele șase etaje ale clădirii sunt împărțite astfel încât un client să poată petrece toată ziua în clădire dacă așa își dorește: boutique-ul ocupă parterul și primele două etaje, iar al treilea nivel este dedicat unei game largi de servicii puse la dispoziția clienților. Al patrulea etaj găzduiește atelierele de haute joaillerie, iar la nivelurile cinci și șase se află arhivele și La Residence – un spațiu dedicat socializării și evenimentelor, alături de un colț fermecător unde se află grădina de iarnă.

Dar prima impresie contează enorm, astfel încât la stradă există un mic chioșc unde clienții vor primi toate informațiile dorite. Ulterior, în interiorul clădirii, vor fi primiți de echipa de Concierge, care se va ocupa de ei la standardele celui mai pretențios hotel de cinci stele. Efecte sonore și olfactive însoțesc călătoria prin interiorul clădirii, unde, de la lemnul în culori calde până la tapetul superb cu plante imense brodate, se pune accentul pe calm, bucurie, surprize plăcute, momente de entuziasm. Un element foarte important este acoperișul de sticlă care este responsabil pentru șase niveluri inundate cu lumină naturală, astfel încât bijuteriile strălucesc și mai puternic.

Un alt fir roșu al acestei oaze de lux autentic este prezența saloanelor istorice, care sunt răspândite pe cele patru etaje accesibile publicului. Cele două saloane de la parter includ, printre altele, comori din colecția privată Cartier, precum și o colecție de cărți rare din biblioteca lui Louis Cartier – prezentate, de altfel, în salonul Louis Cartier. Desigur, Jeanne Toussaint beneficiază și ea de un salon, omagiu al imensei creativități care a făcut-o celebră, plasat în fostul său birou.

Primul etaj este dedicat inelelor de logodnă și verighetelor, precum și bijuteriilor de nuntă. Al doilea salon este dedicat în întregime creațiilor haute joaillerie, iar clienții care doresc să rămână discreți pot beneficia de ascensorul privat.

Tot la etajul doi se află saloanele Art Deco, Indes și Inspiration, precum și spațiul Faune et Flore.

Două lifturi duc direct la etajul al treilea, care reunește serviciile oferite de Cartier: mentenanță, reparații, personalizare și unde se află și salonul Santos, denumit după unul dintre cele mai faimoase modele orologere Cartier – aici se află un superb paravan ceramic semnat François Mascarello. Tot la etajul trei, Cartier a gândit și… un spațiu pentru copii – Quartier des Petits, unde cei mici se pot bucura de diverse activități creative în vreme ce părinții lor aleg ceasuri sau bijuterii.

La etajul patru, 18 bănci de lucru sunt dedicate artizanilor bijutieri, care beneficiază de lumina superbă a cerului parizian, iar spațiul înconjurător este alcătuit din saloane private pentru clienții privilegiați care au primit acces la acest nivel. La etajul cinci se află arhivele Casei, precum și Residence, spațiul alcătuit din sufragerie, un salon, o bucătărie mare și grădina de iarnă. Aici, prietenii Cartier, clienții de top, precum și artiștii vor avea acces la evenimente și adunări culturale. Minunat este tapetul brodat cu plante imense, care îmbracă pereții acestui etaj.

În tot circuitul prin clădire, nu ratați operele de artă create de artiști contemporani, pornind de la piese legendare Cartier – de la broșele lui Jeanne Toussaint până la o brățară din onix, diamante și smaralde prezentată în 2014, sau celebra menajerie Cartier: pantere, zebre, păsări.

Vizită plăcută!