FacebookTwitterLinkedIn

Fundația Conservation Carpathia lansează al treilea punct de reintroducere a zimbrilor în Munții Făgăraș, la Dobroneagu, în apropierea comunei Nucșoara, județul Argeș.

Aici vor fi eliberați 12 zimbri, în această primăvară. Lansat în 2019, programul de repopulare a Munților Făgăraș cu zimbri, mai cuprinde alte două puncte de reintroducere a zimbrilor: Bunea, aflat pe raza comunei Rucăr, și Lerești. Zonele de reintroducere și de eliberare a zimbrilor sunt situate la distanță de localități, sunt atent studiate, astfel încât specia să aibă condiții optime de trai și de hrană.

Din 2019 până în prezent, prin programul de reintroducere a zimbrilor derulat de Fundația Conservation Carpathia au fost reintroduși 36 de zimbri. În această primăvară acestora li se vor adăuga încă 22 de exemplare. Aceștia se află în cele trei țarcuri de aclimatizare: 12 la Nucșoara, 5 la Bunea și 5 la Lerești. 

Obiectivul final al proiectului este eliberarea a 75 de exemplare până la jumătatea anului 2024.

„ (…) Prin implementarea acestui proiect, obiectivul Fundației Conservation Carpathia este de a forma o populație de zimbri care să fie independentă, cu o stare de sănătate corespunzătoare și care să fie eficientă ecologic. Pe termen lung, succesul poate fi exprimat în raport cu extinderea arealului și existența schimbului de indivizi pe cale naturală între populații învecinate de zimbri, aflați în libertate” , explică Adrian Aldea – manager introducere specii în cadrul Fundației Conservation Carpathia.

Potrivit acestuia, zimbrul reprezintă un element cheie în revitalizarea ecosistemului din Munții Făgăraș. El are un rol important în conservarea biodiversității, susținând un echilibru între ecosistemele forestiere și de pajiști, poienile şi pădurile fiind menţinute prin păşunatul acestora.

Țarcul de la Nucșoara are o suprafață de 76 de ha, și la fel ca celelalte, este amenajat în mijlocul sălbăticiei, condițiile de aici fiind similare cu cele din libertate. Acesta dispune de facilități de hrănire, depozitare a hranei și adăpare și este format din două părți: zonă de carantină, de aproximativ 3-4 ha și zona de aclimatizare de 72 ha.

Acest proiect este dezvoltat de către Fundația Conservation Carpathia, prin programul Life al Comisiei Europene. Cele 12 exemplare de zimbrii provin din rezervații și centre de reproducere din Suedia, Germania și Slovacia.

Fundația Conservation Carpathia desfășoară cel mai mare proiect de conservare a naturii din Europa, care contribuie la refacerea ecosistemelor naturale din Munții Carpați, în beneficiul biodiversității și a comunităților locale. Din 2009, fundația românească a salvat de la exploatare peste 27.000 de hectare de păduri și pășuni alpine în sud‑estul Carpaților Meridionali, achiziționându-le cu scop de conservare, a plantat peste 3.7 milioane de puieți pe 1.819 ha afectate de tăieri, a creat o zonă de 78.000 ha pe care nu se desfășoară vânătoare sportivă și de trofee.