FacebookTwitterLinkedIn

Ioan Niculae, proprietarul InterAgro, se afla pe locul 1442, cu o avere estimata la 1,1 miliarde de dolari, potrivit publicaţiei americane Forbes. Ion Ţiriac, proprietarul Țiriac Holdings, ocupă locul 1512, cu o avere estimată la 1 miliard de dolari.

Ioan Niculae a fost cel mai bogat român în fiecare dintre ultimele patru ediții ale Forbes 500 Miliardari și, până anul acestasingurul român care figura pe lista miliardarilor lumii, editată de ediția americană a Forbes.

ioan niculae DX3B4491

De-a lungul timpului, nume importante ale businessului autohton au reuşit să ajungă în topul miliardarilor planetei, însă singurul care s-a menținut în acest top, în ultimii trei ani, este Ion Niculae. El şi-a făcut intrarea în clasament în 2010, alături de Ion Ţiriac şi Dinu Patriciu. Apoi, în 2013, proprietarul InterAgro a reuşit din nou să îşi facă loc printre bogaţii lumii. Cu o avere estimată atunci la 1,1 miliarde de dolari, Niculae a fost singura prezenţă românească din topul Forbes atât în 2013, cât şi în 2014.

Citiți aici despre începuturile lui Ioan Niculae în afaceri.

Românii au intrat în topul Forbes în 2007, primul care a reuşit acest lucru fiind Ion Ţiriac care avea o avere estimată atunci la 1,1 miliarde de dolari. El s-a plasat atunci pe locul 840. Cu toate acestea, nici Ion Ţiriac nu a rezistat mult timp în topul miliardarilor.

În 2008, lui Ion Ţiriac i se alătură Dinu Patriciu, cu o avere estimată la 2,5 miliarde de dolari. Dinu Patriciu rămâne, de altfel, o prezenţă constantă în topul Forbes, până în 2012, fiind astfel românul cu prezenţa cea mai îndelungată în topul Forbes.

ion_tiriac_2459.jpg

Pe lângă aceştia, un alt miliardar român care a ajuns în topul bogaţilor planetei a fost Frank Timiş (în topul din 2011, cu o avere estimată la 1,1 miliarde de dolari, fiind plasat atunci pe locul 1.057).

Ioan Niculae este cel mai mare agricultor și cel mai mare industriaș din România și a construit un Consiliu al Investitorilor România, ca o contrapartidă a influenței tot mai mari a Consiliului Investitori Străini. Grupul de firme pe care îl deține, Interagro, este cel mai mare jucător din industria chimică și, prin intermediul combinatelor de îngrășăminte de la Turnu Măgurele (Donaw Chem), Bacău (Amurco), Slobozia (Chemgas), Piatra Neamț (Ga-Pro-Co) și Făgăraș (Nitroporos), este cel mai mare consumator de gaze naturale din țară, consumul acestora fiind comparabil cu consumul casnic al întregii populației a României.

Cel mai bogat om din lume rămâne şi în acest an Bill Gates, cofondatorul Microsoft si al Fundaţiei Bill & Melinda Gates, cu o avere estimată la 79,3 miliarde de dolari, urmat de Carlos Slim, preşedintele América Móvil, cu o avere estimată la 77,1 miliarde de dolari. Pe locul trei se află Warren Buffett, CEO al Berkshire Hathaway, cu o avere de 72,7 miliarde de dolari.

Averea cumulată a celor 1.826 de miliardari, câți cuprinde ediția din acest an a topului, este de peste 7,05 mii de miliarde de dolari.