FacebookTwitterLinkedIn

Grupul de companii Zentiva în România a înregistrat o cifră de afaceri de 553,8 milioane de lei în semestrul 1 din 2022, în creștere cu 8% față de aceeași perioadă a anului trecut. Compania mizează tot mai mult pe exporturi pentru a-și menține dezvoltarea, în condițiile creșterii prețurilor la materii prime. 

Zentiva, liderul pieței de medicamente generice din România, a raportat că cele mai importante creșteri ale volumelor vândute au fost înregistrate pentru produsele fără prescripție, pentru răceală și gripă (+78%), sistemul digestiv (+14,8%) și sistemul nervos central (+6,7%).

În primele șase luni din 2022, Grupul Zentiva a lansat în România opt medicamente cu prescripție, trei dintre acestea în aria terapeutică oncologică, restul adresând hematologia, cardiologia și afecțiunile metabolice. În aceeași perioadă, investițiile în modernizarea și extinderea capacităților de producție au totalizat 2,2 milioane de euro.

Volumele de export au crescut cu 13% în S1 2022 față de S1 2021, perioadă în care au fost demarate și livrările pe piața din Spania. Zentiva exportă în țări precum Germania, Marea Britanie, Franța, Italia, Elveția, Cehia și altele. 

Începând cu anul trecut, prețurile pentru materii prime și excipienți au crescut cu 20-60%, pentru ambalaje cu 15-20%, cele cu transportul între 250-300%, iar energia și gazul cu 100-150%. Acestor creșteri de costuri li se adaugă modalitatea de calcul al prețului medicamentelor cu prescripție, precum și taxa de claw-back, care limitează resursele producătorilor pentru investiții și dezvoltare. 

„Cele două fabrici de medicamente pe care le deținem la București cumulează cea mai mare producție de medicamente din România. În condițiile dificile de piață actuale, cu creșteri generalizate de costuri și de taxare excesivă, suntem nevoiți să facem mai multe eforturi pentru a menține sănătatea economică a companiilor și angajamentul nostru față de pacienți, angajați, parteneri și comunitate.”, a declarat Simona Cocoș, Director General Zentiva România și Republica Moldova. 

În România, grupul Zentiva reunește societățile Zentiva S.A., Labormed-Pharma, Labormed Pharma Trading (fosta Alvogen România S.R.L.), Be Well Pharma și Solacium Pharma, aceasta din urmă fiind distribuitor de suplimente alimentare, dispozitive medicale și OTC.