FacebookTwitterLinkedIn

Indicele global al prețurilor produselor alimentare a crescut în luna aprilie, după 12 luni consecutive de scădere, dar cu toate acestea este în continuare cu aproximativ 20% sub nivelul record din luna martie 2022, după invadarea Ucrainei de către Rusia, anunță Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultura (FAO).

FAO publică lunar propriul său Food Price Index, ce măsoară modificările de prețuri înregistrate la un coș de alimente format din cereale, uleiuri vegetale, lactate, carne și zahăr.

În luna aprilie 2023, acest indice a crescut cu 0,6% comparativ cu luna martie, până la 127,2 puncte, de la nivelul de 126,5 puncte înregistrat în luna martie.

Potrivit agenției cu sediul la Roma, creșterea din luna aprilie reflectă prețurile mai mari la zahăr, carne și orez, care au contracarat scăderile la cereale, lactate și uleiuri vegetale, scrie Reuters.

„Pe măsură ce economiile își revin din încetinirile semnificative, cererea va crește, exercitând presiuni în sus asupra prețurilor la alimente”, a spus economistul șef de la FAO, Maximo Torero.

Creșterea de luna trecută a prețului mondial al alimentelor a fost cauzată, în principal, de un avans de 17,6% al prețului zahărului, care a atins cel mai ridicat nivel de după luna octombrie 2011. FAO a spus că această creștere are legătură cu îngrijorările referitoare la livrări mai mici după revizuirea, în jos, a estimărilor de producție în India și China, precum și a unor producții sub așteptări în Thailanda și Uniunea Europeană.

De asemenea, prețurile la carne au crescut cu 1,3% comparativ cu luna martie, în timp ce prețurile la lactate au scăzut cu 1,7%, cele la uleiuri vegetale au scăzut cu 1,3% iar cele la cereale s-au redus cu 1,7%, în condițiile în care s-a înregistrat un declin pentru majoritatea cerealelor, care au contracarat majorarea prețurilor la orez.

„Creșterea prețului orezului este extrem de îngrijorătoare și este esențial ca inițiativa Mării Negre să fie reînnoită pentru a evita orice altă majorare a prețurilor la grâu și porumb”, a subliniat Maximo Torero.

Separat, FAO a dat vineri publicității un raport cu privire la cererea și oferta de cereale. FAO prognozează că, în 2023, producția mondială de grâu ar urma să fie 785 milioane de tone, ușor mai mică decât cea din 2022 dar chiar și așa va fi a doua cea mai mare producție de grâu înregistrată vreodată în istorie.

De asemenea, organizația cu sediul la Roma și-a îmbunătățit și estimările privind producția mondială de cereale în 2022 până la 2,785 miliarde de tone, de la 2,777 miliard de tone cât estima anterior ceea ce înseamnă că a fost cu doar 1% mai mică decât cea din 2021.