FacebookTwitterLinkedIn

Porsche și studiourile Pixar au realizat un model unicat Porsche 911, inspirat de Sally Carrera, celebrul automobil din seria animată „Cars”.

Denumit Porsche 911 Sally Special, automobilul a fost vândut pentru 3,6 milioane de dolari la sfârșitul săptămânii trecute, la o licitație caritabilă organizată de RM Sotheby’s în California, în cadrul Monterey Car Week. Fondurile obținute vor fi împărțite de două organizații, Girls Inc. și UNHCR, care acordă sprijin refugiaților din Ucraina.

Poate părea greu de crezut, dar datorită filmului de animație „Cars”, din 2006, Sally Carrera este azi unul dintre cele mai cunoscute automobile Porsche. În film, Sally este avocată și antreprenoare într-un mic orășel altădată prosper unde, datorită unei serii de întâmplări nefericite, ajunge și Fulger McQueen, o mașină de curse arogantă, căreia nimeni și nimic nu-i stă în cale. Nevoit să petreacă câteva zile în oraș și să presteze muncă în folosul comunității pentru că a distrus șoseaua din urbe, Fulger McQueen ajunge să-i îndrăgească pe localnicii pe care la început îi disprețuia și se îndrăgostește de Sally.

Excepțională lecție de modestie, minunată parabolă despre prietenie, sprijin reciproc și toleranță, „Cars” a obținut Globul de Aur și a fost nominalizat la două Oscaruri, inclusiv pentru cel mai bun film de animație – premiu pe care l-a pierdut în fața lui „Happy Feet”.

Regizat de John Lasseter, „Cars” a fost ultimul film în care „a jucat” Paul Newman, fiind totodată producția cinematografică cu cele mai mari încasări din cariera acestuia… Pilot pasionat, actorul și-a împrumutat vocea personajului Doc Hudson, o mașină de curse nevoită să se retragă în plină glorie, care preia rolul de mecanic-șef al noii echipe de curse a lui Fulger McQueen.

Piloții Michael Schumacher și Mario Andretti au dat viață personajelor omonime pe patru roți, la fel prezentatorii TV Jay Leno și Jeremy Clarkson.

O tristă ironie a făcut ca Joe Ranft, unul dintre autorii scenariului, să decedeze chiar în timpul filmărilor, în urma unui accident rutier. Filmul îi este dedicat.

Proiectul Porsche 911 Sally Special a demarat în noiembrie 2021 și a reunit membri din echipa care a lucrat la „Cars” – dar și la realizarea versiunii în mărime naturală a lui Sally Carrera, acum mulți ani -, cu designeri de la studioul Style Porsche din Weissach și de la Porsche Exclusive Manufaktur din Stuttgart. Echipa reunită a lucrat zece luni pentru realizarea lui Sally Special, care are la bază cea mai rapidă variantă Porsche 911 Carrera, Carrera GTS.

Mașina este echipată cu cutie de viteze manuală și a fost vopsită … manual în nuanța unicat Sallybluemetallic. Designul jantelor cu cinci spițe a fost adaptat look-ului actual al jantelor de 20 și 21 inci care echipează generația curentă 911.

Nuanța unică de albastru de la exterior se regăsește și la interior. Designerul Daniela Milošević de la Porsche a condus echipa care a colaborat cu Pixar pentru amenajarea interiorului. Ei au dezvoltat un material pepit în trei nuanțe, pe care l-au asortat cu piele crem (pe care este embosată sigla filmului) și cu o cusătură încrucișată în Speed Blue.

„Atenția specială acordată acestor detalii face ca acest proiect să fie atât de deosebit și să reînvie amintirile despre film și despre Sally Carrera”, spune Daniela Milošević.

Nu mai țin minte de câte (zeci) de ori am văzut „Cars”, unul dintre filmele la care am apreciat inclusiv dublajul în limba română: Florian Ghimpu i-a dat glas lui Fulger Mc Queen, Marcel Iureș lui Doc Hudson, iar Corina Dănilă lui Sally Carrera.

Încă îmi vine greu să cred că au trecut aproape 16 ani de când am făcut cunoștință cu Sally Carrera.